Олга Токарчук: Първата жертва на войната е информацията. Заглушена е от оръдията

мин. четене

"Най-големият шок, който преживях в последните години, е шокът как пропагандата е способна да влияе върху хората и да влияе върху целия свят“, казва писателката. Олга Токарчук, носителка на Нобелова награда за литература от 2018 г. получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Токарчук е в България за събитието „Литературните срещи“ на фондация „Прочети София“. Полската авторка, описвана като създател на нов жанр - литературни констелации, гостува три дни у нас като специално време е отделено за срещи с българската публика. Това е планирано за 10 юни от 19:00 ч. в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Входът е свободен.

В предни свои интервюта Токарчук споделя възгледите си за войната и за политиката на Русия.

„По време на война първата жертва е истината. Нужно е да се намери интелигентен подход в отсяването на истината от алтернативните факти. Днес най-важната война е тази за достъп до правдива информация. Най-големият шок, който преживях в последните години, е шокът как пропагандата е способна да влияе върху хората и да влияе върху света“, казва писателката и добавя:.

„Сега виждаме как руската пропаганда създава един цялостен фалшив образ на света, в който вярват милиони хора и в чието име всеки ден от другата страна, умират 300 души. Разпознавам този проблем, но не мога да ви кажа какво да се направи в тази ситуация“, цитира Токарчук изданието azcheta.

В речта си в Софийския университет Токарчук разгърна размислите и емоциите си във връзка с войната в Украйна:

„Ние сме силно свързани един с друг по разнообразни начини. Не само чрез най-очевидните връзки като родството или унаследяването, но и чрез най-различни други общности: на езиците, културата, пространството, идеите, предпочитанията, вкусовете, интуицията и емоциите. И дори чрез общности, които все още не сме в състояние да назовем. В онова, което пиша, непрекъснато се опитвам да проследявам тези връзки и това ми носи огромно удовлетворение.

Напоследък обаче често ми липсват думи, за да назова какво изживявам. Когато оръдията гърмят, думите стават нечуваеми. В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва. Тази липса на думи много ми пречи. Чета доклади, синтези и анализи, интервюта и експертни прогнози. Хващам се за чужди думи, за да разбера това ирационално изригване на смърт в нападнатата от Русия Украйна - и като писателка капитулирам. Не мога да го назова, защото не мога да го разбера.

Днес дори най-радостният празник се провежда

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: