Никола Груев - Kottarashky за войната в Украйна и организацията на шествията в София

мин. четене

Иска ни се да говорим с Никола Груев за музика. Той има какво да каже по въпроса, ние имаме какво да попитаме. Името Kottarashky вече е институция в музикалните среди, но пък неговото собствено име се превърна в стълб, на който се вее украинското знаме, а около него се събират съмишленици. Никола има изключително активна позиция в социалните мрежи и участва в организацията на шествията за солидарност с Украйна в София от самото начало. 

На прага на третото, което ще мине под мотото Поход срещу руския фашизъм и ще случи точно на 9 май, тази така важна дата за Русия, се срещнахме с него, за да развенчаем някои митове около шествията и за да чуем какво има да ни каже един от активистите (въпреки че той сам като че ли не се определя като такъв), чиито действия следим. 

Какво означава за теб датата 24 февруари?

Черна дата. Началото на дълго подготвяната атака на евразийския фашизъм срещу цивилизования свят.

Какво си мислеше тогава и промениха ли се по някакъв начин възгледите ти с хода на войната?

Имаше всички индикации, че това ще се случи. Помислих си: започна се. Възгледите ми не се промениха по никакъв начин, винаги съм знаел, че Путин и нереформирана Русия е зло, което рано или късно ще нахлуе и в нашия спокоен живот. Ходът на войната по-скоро ме изненада, не очаквах, че руската армия е толкова слаба, както и че украинската е толкова жизнеспособна да се защитава.

Демонстрираш твърда позиция в социалните мрежи - наложи ли се да се разделиш с част от контактите си?

Определено. Войната в Украйна за мен е червена линия. Бил съм толерантен по много от важните теми в миналото, но тук невежеството и "другата гледна точка" буквално костват човешки животи.

За неоправданата агресия, за смъртта на деца не може да има две мнения.

Слава богу, сред близкия ми кръг няма нито една жертва на руската пропаганда.

Как би отговорил на българите, които искат излизане от ЕС и НАТО и декларират, че имат "руско самосъзнание"?

Никак. Точно заради това изтрих част от контактите в листата си. Не виждам смисъл да се спори с подобни хора. Много бих се радвал, ако заминат за любимата си Русия и ни освободят от присъствието си. Но те, както всички нас, по непонятни за мен причини, също не искат да стъпят там.

Кога реши, че не можеш да стоиш безучастно само като наблюдател?

Аз продължавам да стоя безучастно като наблюдател. Организирах няколко благотворителни събития, защото повече от три седмици след началото на войната не бях способен да върша, каквато и да било работа. Тези събития ме накараха да изляза от състоянието на ступор и да се захвана с нещо, те помогнаха по-скоро на самия мен да се почувствам малко по-добре, малко по-полезен. Бях в организацията и на трите шествия в подкрепа на Украйна, но те помогнаха по-скоро на България, да измие лицето от срама да бъде единствената държава в ЕС без нито една масова акция на солидарност. Нито една от тези дейности обаче, не спасиха живот. Войната си продължава със същата жестокост.

Пред какви предизвикателства се сблъскахте, организирайки мирните шествия за Украйна?

Не бих казал, че е имало особени предизвикателства. За нас най-важното беше да съберем наистина критична маса от хора. Енергията беше налице. Най-сложното беше да подберем точните послания, да изберем най-подходящото време и най-добрия маршрут. Мисля, че успяхме, което много ме радва.

Да развенчаем митовете за партийна следа в организацията - кои сте вие всъщност?

Група граждани, четири, пет човека, които реално не се познавахме помежду си преди това. Връзките между нас са твърде сложни за обяснение, но това, което ни обединява е, че всички сме активни в мрежата и че всички бяхме отчаяни от липсата на каквито и да е смислени акции на солидарност у нас. Всичко тръгна от една фейсбук група и от един общ чат, в който се озовахме заедно.

Именно липсата на партийна следа според мен доведе до масовостта на събитията.

На тях видяхме политици, които уважаваме, както и такива, които не харесваме, но по тази тема изразяват правилни позиции. Реално несъвместими субекти. Явно е, че в наше лице всички те видяха хора, без политически багаж, с които е приемливо да се идентифицират заради каузата.

Кога ще е следващото шествие - на следващата страница...


Още по темата: