Бизнесмените, които се отказаха от бизнеса си заради кауза

мин. четене

Богатите хора не винаги са и най-осъзнатите хора на света и единственото, което могат е да правят пари от пари. Истинските филантропи обаче са тези, които използват средствата си за каузи и общи ползи за обществото. Вижте някои от най-големите бизнесмени, които са се отказали от бизнесите си:

Бил Гейтс

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс обеща тази година да излезе от списъка на най-богатите в света, като направи дарение от 20 милиарда долара на своя филантропски фонд. Смята се, че технологичният бос притежава 118 милиарда долара. Той обеща да даде богатството си за благотворителност през 2010 г., но оттогава нетното му състояние се е увеличило повече от двойно.

Матю Молдинг

Миналата година шефът на компанията Hut Group, която притежава набор от онлайн бюти марки и няколко линии за хранене, дари 120 милиона долара на благотворителна фондация. Фирмата беше листната на борсата, което направи собственикът й милиардер. За богатството си Матю Молдинг каза, че дори не е можел да разбере числата и да осъзнае разликата в нулите.

Джулиян Ричър

През 2019 г. Джулиан Ричър, основател на hi-fi веригата Richer Sounds, отстъпи 60% от бизнеса си на служителите си. Калифорнийската фирма вече даряваше 1% от годишните си продажби на масови активисти и се ангажира с устойчиви практики. Но в отворено писмо до клиентите, бизнесменът заяви, че иска да направи повече.

Ивон Шуинар

В четвъртък - 15 септември милиардерът Ивон Шуинар обяви, че дарява компанията си "Патагония" за благотворителни цели. Отдаденият на екологията и устойчивото развитие бизнесмен е отдаден катерач и цени времето, прекарано сред природата, но и добрата екипировка ,която му карантира приятни изживявания на открито. 

Повече за тази инициатива може да прочетете тук:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: