Антоанета Цонева: Няма по-пламенни защитници на българите в чужбина от Демократична България

мин. четене

Антоанета Цонева е народен представител в 47-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в 13-и МИР Пазарджик. Сега отново е кандидат за народен представител от същия район и не пропуска възможност да се срещне лично с избирателите и да се запознае какви са техните проблеми, техните нужди и какво ги тревожи в условията на несигурност, икономическа криза и война на 500 км от българската граница. 

Цонева е председател е на постоянната парламентарна комисия по политиките за българите извън страната и е член на комисията по културата и медиите. Тя е и един от учредител на “Да, България!”. Депутат последователно в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

- Г-жо Цонева, намираме се на финалната права на предизборната кампания. Доволни ли сте как протече тя?

- На решителната права сме, в най-горещата фаза на предизборната кампания. През уикенда бяхме в Панагюрище и говорим с хората, отговаряхме на въпросите им, влизаме в най-важния момент от кампанията. Дали съм доволна? Изминахме хиляди километри в предизборните обиколки из страната, стиснахме стотици ръце, отговорихме на много въпроси. Ще направим всичко по силите си и да мотивираме хората да излязат да гласуват. Това е много важно.

- Какво най-често Ви питат хората?

- Най-често задаваните въпроси са свързани с доходите, с цените на храните, на горивата. Има много въпроси, свързани с пенсиите, с образованието. Хората се интересуват как кризата се отразява върху техните доходи и какви мерки ще предложим ние от "Демократична България", за да ги защитим от този шок.

- Кои Ваши лични послания стигат най-лесно до избирателите?

- Прекият контакт с хората очи в очи. Ние от "Демократична България" не филтрираме по никакъв начин срещите с хората. Спираме, излизаме на площада и започваме да говорим с всички. Тук, в Пазарджишки регион, водач на листите на ДПС е Делян Пеевски. Аз Делян Пеевски го виждам само по плакати и билбордове. За да се появи сред избиратели, той е с плътна охрана. Това е разликата между нас и тези политически сили, които си представят, че хората ще гласуват за тях заради това какви имена носят или каква религия изповядват. 

- А кой е водач на листите на „Демократична България“ в Пазарджишка област?

- Антоанета Цонева.

- С какво изпъквате в този традиционно политически разпределен регион?

- Имахме много вълнуваща среща с избиратели в Сърница. Заедно с Айше и Мустафа Емин, които са от Рибново, направихме ашуре за хората от Сърница. Раздавахме го на площада, говорихме с избирателите, за да отправим посланието, че България е по-голяма от всички, без значение какви имена имаме и каква е нашата религия. Можем наистина да направим тази страна място, където децата ни да сбъдват мечтите си. Това е нашата кампания.

- „Демократична България“ направи много активна кампания за българите в чужбина. Какви са Вашите прогнози за вота от диаспората?

- За нас са важни всички наши сънародници зад граница. Българската диаспора не е равномерно разпределена. Има много повече избиратели в Германия, във Великобритания, където има концентрация на български общности. Разбира се - в Гърция, Испания, в САЩ. Обръщаме се към всички като казваме, че това е голямата България и за нас е важно всеки един наш сънародник да даде своя принос към развитието на страната и да може да участва във взимането на решения. Няма по-пламенни защитници на интересите на нашите сънародници зад граница.

Аз самата бях два пъти председател на Комисията за българите зад граница. Представлявах тази политика на „Демократична България“ и организирах дневния ред на тази политика в Народното събрание. Така че поели сме много голяма отговорност, имаме обещания, които трябва да реализираме като гласуването от дистанция по пощата и електронно, съставяне на национален съвет на българската общност зад граница, улесняване и забързване на процесите при даване на българско гражданство. В нашата програма сме се ангажирали това да става до 6 месеца. Ние работим и за защита и подкрепа в изучаването на български език и разпространението на българска култура. Изключително важно за нас е българската държава да може адекватно да подкрепя развитието на мрежата от неделни училища извън страната, което е основен източник на знания на български език. И, разбира се, преподаването на български език във висши училища извън България.

- Колко мандата носят гласовете от чужбина?

- Ние нямаме район "Чужбина", но едно от обещанията ни е такъв район да има. Тогава вече нашите сънародници, освен за политическа партия, ще могат да гласуват и с преференции за кандидати. И това е нещо, което се обсъжда от години. Ние сме поели този ангажимент още в 45-тото НС – да се промени законът. За първи път се вписа в изборния кодекс, че ще има район "Чужбина", но не можа да се установи методологията, която да определи броя на мандатите в чужбина и тя се обвърза с националното преброяване. Октомври месец ще имаме официални данни от преброяването и тогава ще се види в кои райони в България гласовете намаляват, съответно, защото населението е намаляло и ще се прецени колко мандата от тези мандати да се насочат към чужбина. Тогава се надявам при едни следващи редовни избори да имаме район "Чужбина" и нашите сънародници да могат в пълен обем да реализират своите права.

- Какво е мнението Ви за идеята за намаляване на броя депутати в парламента?

- Мисля, че не е добра идея. България е представителна демокрация и следва да се спазва съотношение на броя на депутатите и населението на страната. Върли популисти се хвърлят в тази теза, като не виждам по какъв начин се помага на представителната демокрация.

- Защо младите хора не гласуват и как ще ги привлечете?

- Това е световен феномен. Хората на по-късна възраст се вслушват в политически послания и ние имаме и послания към младите. Самата формация "Демократична България" е с много млади кандидати, които могат да отправят послания към тази група избиратели. Понякога младите се въздържат от гласуване или пък предпочитат по-радикални послания. Но ние имаме избиратели от най-различни демографски групи. Причината младите да не гласуват е, че днес по-късно им се налага да взимат устойчиви решения за живота си. Когато стигнат до този етап от живота си, тогава се вслушват и в посланията и започват да се интересуват от политика.

- Говоренето доминира в предизборната кампания. Наслушахме се на всякакви думи и обещания. А къде отидоха действията?

- Действията идват в момента, в който се получи парламентарното представителство. „Демократична България“ не обещава напразно и не хвърля във въздуха бомбастични обещания. Ние сме доста последователни в това, което говорим и това, което правим. Като видите законопроектите, които внасяме, това се вижда. Това е правенето – къртовски труд и писане на закони и, когато си в изпълнителната власт - в превеждането им в изпълнение.

Още по темата вижте тук


Още по темата: