15-годишният Никола: Фернандо Алонсо ме покани и ме подготвя за Формула 1

мин. четене

Никола Цолов е от онези български деца с голяма мечта, на които повечето от нас завиждат: за мащаба, за смелостта да последваш сърцето си и да повярваш в себе си. А когато си само на 15 години, всичко това може да изглежда дръзко, но Никола вече доказа, че тези неща ги може и работи усилено по въпроса:

Мечтата ми е да съм първият български пилот във Формула 1. А някой ден и да се боря за световни титли“, казва младият талант по автомобилизъм.

Че е талантлив забелязва не кой да е, а испанският шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. Наблюдавал Никола от известно време и знае какво може, а от тази година известният състезател основава първата мениджърска програма за младежи – един от избраните  е Никола Цолов. С това настъпва пълна промяна в живота на момчето, което от 4 години се подготвя и тренира в Италия.

Обади се Фернандо Алонсо, баща ми дори не вярваше като му казах. Мислеше, че се шегувам и съм в някакъв филм. Та Алонсо каза, че ме следи, познава таланта ми и ще съм първото дете, което подкрепя в програмата си“, разказва Никола и намеква, че вероятно Алонсо припознава част от себе си в младия български пилот. А в края на кариерата си испанецът иска да подаде ръка на едно момче от не толкова богата държава, която не може да подпомага автомобилния спорт.

Така за седмица семейството взима решение Никола Цолов да прекрати подготовката си по картинг и да премине към Формулата. И животът започва отначало – нова държава, нов език, нова култура, където не познават никого. Особеното е, че Никола от 5 години живее основно с майка си – Мирослава Цолова, която е негов асистент, мениджър, шофьор, ментор. Бащата остава в България като се грижи за издръжката на семейството - по света и на себе си в България, и отделно търси спонсори, без които подготовката на Никола би била невъзможна. И докато възрастните се занимават с логистични въпроси, Никола вече е на пистата:

„Тази година се стремя да спечеля испанския шампионат на Формула 4. В мотоспорта Формула 1 е най-престижното състезание, но до там трябва да минеш през всички кръгове от Формула 4, Формула 3, Формула 2 и да имаш добри класирания".

"Във Формула 1 стартират само 20 пилота и най-трудното е да си сред тях. Но не е невъзможно“, амбициран е младият пилот.

От февруари подготовката му е целодневна. Заедно с още 5 младежи от академията в Алзира, близо до Валенсия, където е базата на отбора. Тук му казват workshop – кабинети, фитнес зали, симулатори, музеи и Никола тренира всеки ден. Или тренира в залата, или е на симулаторите, подобрява физическото си състояние и развива уменията си. И първият успех не закъснява – Никола Цолов спечели Формула 4 в Испания миналия уикенд и испанската му школовка вече дава резултат:

„Какъв съвет ти даде Фернандо Алонсо?“, питам пилотът и той споделя, че срещите му с Алонсо са много продуктивни.

„Едно от най-важните неща, които ми каза, е, че въпреки, че може да съм по-бърз от някой с малко - с една десета, например, трябва да се стремя да съм много по-напред, да съм по-бърз със секунда – две, за да покажа, че съм една стъпка преди всички“, разказва младият талант.

Не говори за страхове, казва, че когато седне в кокпита, няма нищо, което да го плаши.  

И така е още от 9-годишен, когато за първи път се явява на шампионат по картинг, без дори да знае това. След като разбира какво се е случило и, че е спечелил, усеща силната тръпка и решава, че иска да прави само това.

„Чувствам се супер в Испания, доста по-топло е. В отбора сме в чудесни отношения, но има силна конкуренция, което е добре за мен. Сред момчетата има един сърбин, един пилот от Мексико, от Дания, Австралия и аз“, казва Никола.

А вечер, когато приключи с професионалната си подготовка, е време за училище. 15-годишният младеж учи дистанционно в частно българско училище и с помощта на баба му, която му изпраща всеки ден уроците, домашните, учи всичко сам и прави тестове, покрива изпити. Така е от 4 години, за да може спортът да има приоритет. Паралелно с това Никола говори отличен английски, вече се справя с испанския и италианския, но не езиците са му най-важните.

Израснал е доста ментално и навлизайки в новата възраст на възмъжаването, не откъсва очи от целта:

„Най-младият пилот, участвал във Формула 1 е Макс Ферстапен, когато е бил на 17 години. Но няма срок и възраст за това. Ако имаш шанс, това може да е единственият ти и повече да не се повтори. Затова колкото по-рано, толкова по-добре“, разказва за плановете си Никола. И продължава, че всеки месец започва отначало с израстването му, защото всяка постигната цел е стъпало към следващата. А на 15 може обикновено най-важни са приятелите.:

"Липсва ми излизането с приятели, защото нямам толкова социален живот в училище".

Но това може да е

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: