„Момичето, което си играеше с огъня“ с нова кожа

Родните фенове на превърналата се в глобален феномен шведска криминална поредица „Милениум“ на Стиг Ларшон имат повод за радост, тъй като у нас излезе чисто новото, второ за България, издание на „Момичето, което си играеше с огъня“ (превод: Неда Димова-Бренстрьом, ИК Колибри.). Любопитно е, че корицата на родната версия на втората книга от най-завладяващата трилър серия от началото на XXI век е дело на известния художник Живко Петров.

За позабравили припомняме историята. Тя се завърта около ексцентричната и асоциална хакерка Лисбет Саландер,  която попада в центъра на драматични събития, свързани със загадъчното ѝ минало. Обвинена в тройно убийство и въвлечена в гонитба на живот и смърт, в която тя е мишената, Лисбет решава веднъж завинаги да скъса със сенките от миналото, да накаже тези, които го заслужават. По същото време Микаел Блумквист започва да работи върху един горещ репортаж, свързан с търговия със секс-робини. Много от замесените в случая са високопоставени обществени личности. Докато трае разследването на „Милениум“ и на полицията, съдбите на Микаел Блумквист и Лисбет Саландер отново се пресичат при изключително драматични обстоятелства, които ще им помогнат да открият пътя един към друг.

„Милениум“ е името на вестника, чийто съсобственик и отговорен редактор Микаел Блумквист е главен герой в едноименната трилогия. Още с излизането си през 2005 г. тя постига феноменален световен успех. „Момичето, което си играеше с огъня“, втората книга от поредицата, печели награда за най-добър шведски криминален роман за 2006 г. До момента от трите книги са продадени над 86 милиона екземпляра.


Още по темата: