Деймън Галгут спечели наградата "Букър"

мин. четене

Южноафриканският писател Деймън Галгут спечели британската литературна награда "Букър" за романа си "Обещанието".

Галгут взе наградата от £50 000 след оспорвана надпревара с още петима автори, попаднали в краткия списък.

До 2014 г. за "Букър", която е учредена през 1969 г., можеха да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и от Общността на нациите. Но след това бе прието, че за нея могат да се борят всички, които пишат на английски, независимо от тяхната националност. 57-годишния Галгут е финалист за трети път (номиниран е и през 2003 и 2010 г.).   

Романът на обхваща периода в Южна Африка от края на апартейда до президентството на Джейкъб Зума. Книгата проследява живота и разпадането на едно бяло южноафриканско семейство от Претория в продължение на четири десетилетия.  

Заглавието – "Обещанието" – се отнася до обещанието, че чернокожата прислужница на семейството ще получи къщата, в която живее, и земята, където се намира. За Галгут, който израства в Претория, то се отнася и за неизпълнените обещания в Южна Африка след апартейда. 

 

Мисля, че много от нас имаха големи очаквания за бъдещето“, каза пред BBC Галгут. "И мисля също, че много от нас смятат, че тези надежди са били разбити. Това малко парче земя е едно пропиляно обещание, наистина."

"Обещанието" беше оценено много високо при публикуването си през юни. The Guardian нарече книгата „зашеметяваща“, The Sunday Times описа историята като „мрачна, но превъзходно разказана“, а The Financial Times я обяви за „сложна, амбициозна, брилянтна работа ".  

Галгут спечели отличието само часове след новината, че друг африкански писател – 31-годишният сенегалски автор Мохамед Мбугар Сар, е спечелил Goncourt, най-голямата литературна награда на Франция. 


Още по темата: