Да намериш интересни книги в градския парк

мин. четене

Лято с поезия и музика - мечта за повечето градски хора, които търсят вдъхновение, релакс и споделено удоволствие! За осма поредна година "Зелени библиотеки" организира поредица от инициативи, които поощряват четенето от най-ранна детска възраст под формата на различни събития, пърформанси и музика. 

Това е една от най-успешните традиционни инициативи на Столична библиотека, която тази година започва кампанията от 30 юли и тя ще продължи до 28 август. Организаторите постоянно разширяват картата на софийските паркови локации на кампанията и кани популярни български автори да се включат със своя образ и вдъхновение.

За втора поредна година водещи издателства като „Хермес“, „СофтПрес“, „Весела Люцканова“, „Ина“, „Златно пате“, „Скорпио“ се включват в кампанията. Те предоставят десетки бройки от най-новите си издания за "Зелени библиотеки". 

"Зелени библиотеки" за лято 2022 стартира от 30 юли в парк "Гео Милев", където ще бъдат поставени и две къщички за книги. Така всеки посетител може да вземе книга за четене и да остави своя. И така към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка, се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

И още: забавно програмиране за деца с различни ботове, среща с корейското изкуство и игра тухо, изработване на кукли от традиционна корейска хартия, музикални събития и срещи с известни автори са само част от предвидените събития. 

Майсторите на перото Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска също ще участват в "Зелени библиотеки". Свои произведения ще направят достояние още Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов. 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. 

Досега в 7-те предни издания на „Зелени библиотеки“ бяха привлечени над 45 000 посетители, над 7  000 са новозаписаните читатели, а буккросингът „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, събра за последните 3 години от софиянци за софиянци дарения от близо 3000 нови книги.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки 2022“ включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Ето и пълната програма:

Очакваме Ви от 10:00 до 14:00 часа на:
30 юли (събота) – парк „Гео Милев“
6 август (събота) – парк „Заимов“
7 август (неделя) – Борисова градина
13 август (събота) – Южен парк
14 август (неделя) – парк „Св. Троица“
20 август (събота) – Западен парк 
21 август (неделя) – Зоопарк
27 август (събота) – Северен парк
28 август (неделя) – парк Витоша, пред хижа „Алеко“

 

Още интересни четива: 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: