Включете се в залесяването на София

мин. четене

От днес започва започва есенната залесителна кампания, по инициативата на Столична община  "Новата Гора на София" 2 на територия от 137 дка в землището на село Негован. Целта е създаване на зелен пояс чрез  залесяване в крайградски райони . Залесяването е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града, затова  се засаждат дървета и в градските паркове, в кварталите, покрай улици и булеварди в София.

За придвижване на гражданите до Негован е създадена възможност и с градски транспорт. Столичната община разкрива допълнителна временна спирка по маршрута на автобус № 20 до „Новата гора на София“ 2 - Негован, която ще обслужва пътници през периода на кампанията.

Дейностите се организират със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, както и с помощта на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“, „Зелена система“ и Столичен инспекторат и район „Нови Искър“.

Желаещите да се включат в дейностите по залесяване имат възможност да го направят както през седмицата, така и през уикендите до 20 ноември, включително. На място са осигурени фиданки, лопати и ръкавици.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци, граждани на София,  до момента са засадени над 100 000 акации на 206 дка. През пролетта бяха залесени 24 дка, а тази есен ще бъдат засадени 15 000 фиданки – дъбови дървета от вид "цер".

 

 

 


Още по темата: