Улица "Азов" на мястото на "Маршал Малиновски" в Кийв

мин. четене

Улица в Кийв, която носеше името на съветския министър на отбраната маршал Малиновски, участвал в битката за Сталинград, е прекръстена в чест на батальона „Азов“, който защитаваше Мариупол и наскоро беше обявен от Русия за "терористична организация".

Това е част от плана за прекръстване на 95 улици в украинската столица, след като твърде дълго са носили имена на руски и съветски символи, съобщи БТА. Решението на кмета Виталий Кличко е част усилията за „дерусификация“ – Украйна се опитва да се отърве от наследството на години управление от Москва, отбелязва Ройтерс.

Новите имена би трябвало да увековечат спомена за значими исторически събития за Украйна, както и известни личности и герои, прославили страната и борили се за независимостта на нашата държава“, написа Кличко в Телеграм като се закани, че процесът съвсем не е приключил и ще има още доста усилия в тази насока.

Едно от новите имена на улици е "Лондон" – столицата на Великобритания, един от най-решителните съюзници на Украйна. Друга получава името „Украинско възраждане“ като отглас от думите на украинския президент Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта на Украйна, каза, че страната му се е родила отново след нахлуването на Русия.
 

Ако сте пропуснали: как Украйна отбеляза Деня на независимостта.  

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: