Течни дървета ще пречистват въздуха в градовете

мин. четене

Градовете се развиват с шеметна скорост, а с това има спешна нужда и от пречистване на въздуха за жителите на големите мегаполиси.

Биореактори с вода и микроводорасли може да бъдат едно добро решение и това съвсем не е идея от бъдещето. Те са предназначени за пречистване на въздуха и едно такова устройство, получило името „течно дърво“, може да замени 200 m² морава или няколко дървета. Водораслите приемат въглероден диоксид и освобождават кислород чрез фотосинтеза. Всеки биореактор побира до 600 литра течност.

Според замисъла на разработчиците, биореакторите ще бъдат инсталирани в райони, отдалечени от гори и паркове, където не е възможно да се засаждат дървета и други растения, като например сухите щати в САЩ или в Близкия Изток. Биореакторите биха били подходящо решение и в близост до предприятия и други обекти, които замърсяват въздуха.

Още идеи от бъдещето, които вече са тук:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: