Столична община - лошият стопанин на градските чешми

мин. четене

София е от малкото европейски столици, в които прави впечатление, че има градски чешми, но на практика те не работят. Пример е някогашната чешма в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ до ул. „Граф Игнатиев“. Тя не беше възстановена по време цялостния ремонта на парка, който предвиждаше и рехабилитация на чешмата. Кога има, кога няма вода и от чучурите на симпатичното площадче „Райко Алексиев“, където сега има популярно заведение. И стара градска чешма. Но живущите в квартала говорят, че заведението има интерес чешмата да не работи, за да привлича жадните минувачи на своите маси. 

Не работи и чешмата в градинката пред църквата "Свети Георги", а след дълги преговори и зимното спиране, чак през юни беше пусната чешмата в Мадарската градинка, но тя е във все така окаяно състояние. В подобен вид е и чешмата в Градската градина до Народния театър - изпочупени чучури, течащо водно корито, задръстени сифони.

Но тъй като разговорът не цели просто заяждане, ето един паралел с другите европейски столици - и в Рим, и в Атина, и в Париж и Загреб човек може да се разхлади и отпие глътка свежест в горещия ден или просто да си измие ръцете. А софийската чешмяна вода е с отлични качества, но... затова пък е недостъпна още с напускането на дома.

Чешми има, но не се стопанисват добре

На територията на Столична община има 186 чешми за обществено ползване, но колко от тях работят е друг въпрос. По-голямата част се стопанисват от районните администрации и всяка година за тях се отпускат средства от общинските бюджети, съобщава БТА.

Общо 66 от чешмите, разположени в паркове и градини, се поддържат от дирекция „Зелени системи“ и общинска служба „Паркове и градини“. 57 от тях

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: