София в една корица

мин. четене

Сигурно сте чували за The New Yorker, но чували ли сте за The Sofianer? Как би изглеждала корицата на едно столично издание – кои са темите и лицата на броя, каква е стилистиката на The Sofianer?

За да получим отговор на тези въпроси, Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив отправиха покана към илюстратори и художници. Идеята е да се отрази автентичният лик на София – с нейните проблеми, предизвикателства и позитивни страни. Всяко пространство, което считаме за емблематично – в позитивен или негативен аспект.

Интересът е повече от задоволителен дор и и за най-претенциозните софиянци. Над 40 млади и утвърдени артисти участваха и показаха на света каква е за тях корицата на The Sofianer. Разбира се, борбата за най-добрата корица беше оспорвана.

Журито избра да връчи три равностойни награди – на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова.

Техните творби ще могат да бъдат разгледани на открита изложба в градинката "Кристал" между 7 и 19 септември 2022 г. Всички илюстрации ще намерите още и на сайта sofianer.com Част от изложбата ще бъде представен и по време на  Бакхус Bar & Snack Fest този уикенд пред НДК.

Създаването на корица за въображаемото списание The Sofianer, столичани се присъединяват към глобалната инициатива редом с големи и космополитни градове - The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen.

 

 


Още по темата: