София почита Стефан Данаилов с богата програма за 80-годишнината му

мин. четене

Студенти, приятели и колеги почитат великия актьор и общественик Стефан Данаилов с нетрадиционен начин с богата програма в София. Изявата е по случай 80-годишнината от раждането на любимеца на родната сцена и кино.

На 15 юни в градинката пред Народния театър се организира "Ламбо сафари" - разходка из знакови места, на които Данаилов е създавал история за своя живот и за града, съобщи БТА. Сред любимите места на кореняка софиянец са градинката „Кристал“, където среща любимата си Мария, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където Мастъра преподава на студентите си, Докторската градина, в която снима сцени от първия филм с негово участие - "Следите остават" по Павел Вежинов.

В ролята на гид в необичайното пътуване във времето и пространството ще бъдат известни студенти на Мастъра - Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Карамфилов – Въргала и други.

Нов документален филм за живота на Стефан Данаилов ще бъде показан за първи път пред широката публика. Нова книга за живота на любимия актьор и общественик ще разкаже за него като обичан и обичащ човек, а изложба ще покаже събрани моменти от неговия живот. Студенти на Мастъра ще играят с спектакли, посветени на преподавателя с голямо сърце. Събитията в памет на 80-годишнината на Ламбо ще постави гала вечер в Народния театър "Иван Вазов“. По програмата са работили Росица Обрешкова и Георги Тошев.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. и ни напусна на 27 ноември 2017 г., като остави голям фонд филми, спектакли със свое участие, снимал се е и в чужди продукции като например знаковия сериал "Октопод". За разлика от повечето творци, които се дистанцират умишлено от политическия живот, той се впусна в него с пълни сили. Той бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2009 г.) и е избиран е за народен представител 6 пъти. 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: