София и Пловдив губят 40 млн лв. европари заради лошите ремонти

мин. четене

Голяма част от европейското финансиране, отпуснато на София и Пловдив за ремонти на централната градска част, може да бъде загубени поради лошо управление и също толкова лошо изпълнение на ремонтните дейности. Вече станалият пословичен ремонт на жълтите павета и проточилият се ремонт на централната улица „Граф Игнатиев“  получават финансиране от 2018 г. на стойност 46 млн лв, а ремонтът на улица „Шишман“ все още е недовършен в крайния му вариант.

За това сигнализира министърът на регионалното управление и благоустройството Иван Шишков в интервю за „Капитал“. По думите му има реална опасност 40 млн лв от финансирането да бъдат загубени, тъй като по план ремонтите в качественото им изпълнение трябва да са приключили до 2023 г., но тепърва предстои завършването на ул. „Шишман“, ул. „6-ти септември“, ремонт на пътната настилка пред „Александър Невски“, както и пренареждането на жълтите павета. Кога ще се случи това не е ясно, предвид че идва зимният сезон.

Столична община наложи 100 000 лв такса за некачественото изпълнение на фирма „Трейс“ за пренареждането на жълтите павета, а МРРБ започва незабавна проверка на целия проект като ще се търси възможност за удължаване на срока на ремонта, но само до изтичане на мандата на сегашния кмет на София.

С опита си като главен архитект на община "Триадица" до февруари 2021 г., Иван Шишков има наблюдение върху процесите и финансирането. Той беше единственият, който подаде оставка след смъртния случай на 16-годишното момче, което загина при настъпване на необезопасен кабел на тротоара пред Центъра по хигиена в София.

Пловдив със същите проблеми 

Ситуацията в европейската столица на културата - Пловдив, е подобна и там също има риск да се наложи да бъдат връщани европари. След като процесът за пробив под Водната палата се оказа, че не е документално завършен, но затова пък вече се работи по проекта, кметът на града осъзна, че това може да коства европейското финансиране на проекта.

Лошото управление на европроектите обаче не е единствената точка на критика, а също и лошото изпълнение и лошото проследяване. Докато се научим как да боравим с евросредства, първо ще се наложи да се научим как да работим и как да вършим работата по европейски стандарт, към който всички се стремим.

Прочетете още за градските неволи на централна София


Още по темата: