"Шишман" - безкрайната пауза на ремонта

мин. четене

Ремонтът на  „Цар Иван Шишман“, придружен от задължителното затваряне, ограждане и разкопаване, започна да се струва безкраен на софиянци, подобно на ремонтите на други знакови улици в града - "Граф Игнатиев", "Иван Вазов", "Алабин", за който ви разказахме наскоро... Поне до миналата седмица, когато емблематичната за много софиянци улица бе върната към горе-долу обичайния си живот чрез полагане на временна настилка за следващите шест месеца, когато се предвижда работата да продължи и "Шишман" най-после ще бъде завършена.

Още при новината за стартиране на ремонтите дейности през 2019 г. се появиха редица въпроси от страна на гражданите и бизнесите в района. Стигна се до формирането и на гражданската организация „Ремонт Шишман“ по идея на Рубен Лазарев, собственик на популярната англоезична книжарница „Elephant Bookstore”, която се намира там. Благодарение на именно на тази гражданска активност според Рубен Лазарев е положена и настилката, което е прецедент в историята на ремонтните дейности в София.

„Това е единствената улица, поне през последните 15-20 години от историята на София, която се асфалтира по време на ремонт. За сравнение може да посочим други централи улици като „Иван Вазов“ или дори като „Витошка“, които стояха на чакъл с месеци."

Диалогът между Общината и организацията стартира още в момента, когато предстоящият ремонт на „Шишман“ бива официално обявен. Целта е да се избегнат лошите практики около ремонта на площад „Свети Седмочисленици“ и ул. „Граф Игнатиев“, които засегнаха всички живеещи и работещи в района. По инициатива на гражданската организация започват и регулярни срещи с администрацията, на които се обсъждат гледните точки на всички засегнати, разказва Рубен Лазарев и допълва, че най-голям принос за успешния диалог има зам.кметът Ангел Джоргов.

Живущите в квартала обаче са доста далеч от оптимистичните оценки. Основните им оплаквания са свързани с прекалено дългия период на ремонта и трикратното разкопаване с техника за разбиване; трудната проходимост, невъзможното паркиране, шума и мръсотията, липсата на топла вода, постоянното затваряне на съседни улици и кръстовища. 

От гражданската организация "Спаси София" пък намират, че е скандално поставянето на временна настилка, която напролет ще бъде разбита. Според тях причината е "лошо планиране на Общината, която започна ремонт без избран изпълнител и проект. Резултатът - ужас без край за живущите и бизнеса и безотговорно пилеене на пари, време и ресурси."

Как ще изглежда Шишман след приключване на ремонта. Визуализация: Община Средец

Как ще изглежда обаче улицата веднъж, щом ремонтът приключи? На този въпрос отново има различни отговори, но едно е ясно - Към настоящия момент, информацията е, че "Шишман" няма да се трансформира в пешеходна зона.

„Не съм против превръщането на Шишман в пешеходна зона, но и не съм „за“. На този етап, по мое мнение, инфраструктурата не го позволява и улицата не е готова за това. Трябва да се говори и мисли по въпроса. Нека стане пешеходна тогава, когато градоустройствените органи могат да предложат система за адекватен живот на хората. И това не се отнася само до Шишман – а за целия център – пешеходен, но органичен и добре замислен“ - е мнението на Рубен Лазарев.  

Голяма част от живущите също са против идеята за пешеходна зона. Една от тях  разказа пред От града своята версия за ремонта: "Шишман" е толкова привлекателен преди всичко заради хората, които живеят там и създават облика му. Това е магията, в която всеки иска да се потопи. И тя има своята екзистенциална цена."

Пазете Шишман, не го унищожавайте! Модерното невинаги е по-добро!“

"Двуетажните къщи, нормалните хора, семейства, деца, училища, заведения, салони и много други магазини, офиси, обекти имат своя живот. Не бива да ни гонят, ако харесват средата! Не бива да правят живота ни невъзможен в името на туристите и комерсиализацията.“

Дали граждани, бизнеси и община ще намерят общ език и визия за емблематичната улица, предстои да видим.

 


Още по темата: