Събарят един от тютюневите складове в Пловдив, гражданка застана пред багера

мин. четене

По информация от БНР и след реакции в социалните мрежи стана ясно, че днес незаконно е започнало събарянето на втори тютюнев склад в Пловдив. Пловдивската медия "Под тепето" съобщава, че това е складът на ъгъла с "Г.М. Димитров" и "Екзарх Йосиф".


 

За случая алармира арх. Петкана Бакалова, една от защитничките на Тютюневия град, която се е наложило лично да се качи на багера, за да спре разрушаването на фасадата. Пред Радио Пловдив, тя уточни, че складът е паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. "Като такъв, събаряне е допустимо само след положително становище на Министерство на културата, каквото няма" - категорична бе тя. 

Според Дарик министърът на културата спешно пътува в момента към Пловдив. 

 

Никола Минчев в Пловдив! Събарят тютюневите складове в Пловдив! Защо губим културното си наследство?

Posted by Продължаваме Промяната on Thursday, 1 September 2022


Малко по-рано през деня Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство издаде статут на единичен паметник на сградата. Компанията-инвеститор - Кепитъл Холдинг Груп Холдинг обаче веднага е входирала жалби в НИНК и Министерство на културата.

Само преди седмица пловдивската общественост бе скандализирана от друг подобен случай, при който бе разрушен тютюневия склад на ул. Христо Ботев 51. За него нямаше достатъчно бърза реакция от институциите и дори и в по-добро състояние от складът, който днес е потърпевш, бе съборен. Именно това предизвика и действията на институциите, за да бъдат опазени и другите архитектурни реликви на Пловдив.

 

 

 


Още по темата: