Ремонтът на театър "София" - между идентичност и ефективност

мин. четене

Ремонт  или опазване на архитектурната идентичност? Това е вечният въпрос пред Столична община, когато стане дума за реставрация на културни обекти.

Този път става въпрос за театър "София", от който се премахва облицовъчния камък, за да може сградата да отговаря на изискванията за енергоефективност. Тази механична дейност обаче води до необратими загуби за вида и архитектурния вид на сградата.

От „Ново архитектурно наследство“ отбелязват, че театър "София" е сградата, която през 2020 г. е класирана като трета по важност да получи статут като културно наследство в списъка от 15+1 софийски обекта от периода след Втората световна война. Тази класация е изготвена съвместно със Софияплан по предварително изготвени оценки.

През септември 2021 г. представихме резултатите от работата си пред Столична община, НИНКН и НАГ и внесохме фиша на театър “София” в НИНКН като мостра на свършената от нас работа с предложение за сътрудничество. Във връзка с предстоящия ремонт на сградата през есента на 2021 г. проведохме редица срещи с представители на Столична община, ръководството на театъра и инженери с цел да покажем, че реновацията би могла да се случи успешно и по друг начин, без да губим ценността на сградата, отбелязват от „Ново архитектурно наследство“.

Те обясняват още, че са изготвили публично достъпно становище.

От Национален институт за недвижимо културно наследство са решили да внесат фиша за театъра в Експертния съвет към Министерство на културата, но междувременно ремонтът стартира и НИНКН е изпратил уведомление, че сградата е в процедура за статут като недвижима културна ценност.

Все още има шанс процедурата за статут да спре съсипващия вида на сградата ремонт. Но статутът не бива да е бухалка, настояват от НИНКН.

Театър "София" имаше нужда просто от едно преосмислено архитектурно решение, а се стигна до патовата ситуация да се избира между “работещ театър” или “културна ценност”.

Още подобни казуси, които "От града" следим:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: