Пловдивчани скочиха срещу магистралата през центъра

мин. четене

Започна работа по предвидената високоскоростна отсечка, която да преминава през центъра на Пловдив и да прави пробив при Водната палата. Идеята събуди бурно недоволство на пловдивчани, а ГЕРБ - Пловдив дори поиска спирането на проекта, обръщайки се срещу кмета, Здравко Димитров. Общинските съветници на партията ще поискат свикване на извънредна сесия на градския съвет, за да се запознаят всички в детайли с проекта, документацията, протоколите от общественото обсъждане.

Ще бъде изискана информация от Управляващия орган на Оперативната програма Регионално развитие за възможни санкции заради нарушеното парково пространство, изградено с европейски средства. Настоява се също и за информация и контрол на разходваните средства по заема от фонд "Устойчиви градове", от който се финансира спорният проект.

Издателят Манол Пейков изпрати аргументирано писмо защо проектът е абсурдно решение, каквото беше приложено във Варна с лош резултат за града, в който казва:

"...Това е градоустройствено безумие и престъпление срещу сегашните и бъдещите поколения пловдивчани. От 60-те години на ХХ век насам целият цивилизован свят все по-настоятелно и безалтернативно търси начини да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта на шосетата с озеленени пешеходни и велосипедни алеи.

Пловдив е и винаги е бил град за хората. Не го превръщайте в град за автомобилите. Поколенията няма да ви простят. Ако осъществите гореспоменатия пробив (свързан отгоре на всичкото с изсичане на маса дървета и плащане на милионни глоби заради това) името ви ще заеме заслужено място до имената на онези пловдивски управници, които разрушиха Марково тепе и го превърнаха в каменоломна."

Към писмото има подписка на пловдивчани, към които може да се присъединят всички желаещи граждани.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: