Общината най-сетне започва да се грижи за Витоша

мин. четене

Фандъкова се похвали и със завършване премаркирането на туристически пътеки и велотрасета, което продължи две години. Благодарение на усилията на общината и алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и подменени табелките по близо 100 км трасета и велострасета. Всички те са в ниския пояс на Витоша, като предстои да бъде маркиран среднопланинския и високопланинския пояс.

Благодарение и на споразумението между "София - европейска столица на спорта" и Природен парк Витоша се подновява и рехабилитира туристическата и спортна инфраструктура, чистене на езера и корита на реки от отпадъци, както и алеи и пътеки. Последните ремонтирани са Златни мостове до хижа Момина скала и от Златни мостове до Кумата. Това обяви директора на ПП Витоша Анна Петракиева, която обяви бъдещата програма. 

Все още обаче Столична община не обявява по основното очакване за подобряване на ски инфраструктурата на Витоша. Както писахме в От града – проблемите там са много, като например Княжевския лифт, който продължава да очаква някакво развитие от настоящия застой.


Неразвит потенциал

Столична община от години търпи критики за липсващите действия спрямо развитието на ски туризма на Витоша. Според критици, това е съвсем преднамерено, за да няма Банско никаква конкуренция в България, а там има сериозни инвестиции от страна на Първа инвестиционна банка на Цеко Минев.

През януари общината и фирмата- концесионер - "Витоша ски" обявиха общи планове за модернизирането на Драгалевския лифт. През април т.г. "Витоша ски" обжалваха заповедта на столичния кмет за ремонт на Княжеския лифт с аргумента, че заповедта е незаконна.


Още по темата: