Нов скандал в Столичния общински съвет заради украинското знаме

мин. четене

Заседанието на Столичния общински съвет отново прерасна в скандали и обвинения заради знамето на Украйна на фасадата на кметството. По казуса се води съдебно дело, което СОС спечели на първа инстанция, съобщи БТА.

Борислав Иванов, заместник-председател на СОС, от групата на "Патриоти за София", попита защо неговият доклад за сваляне на знамето на Украйна от фасадата не е част от дневния ред, след като той вчера го е писал в продължение на час и половина.

"Не разбирам какво налага нескончаемо внасяне на доклади по един и същи въпрос", посочи председателят на СОС Георги Георгиев. Внасянето на доклада бе подложено на гласуване и докладът ще се разглежда от общинските съветници.

Иван Таков от БСП заяви, че още преди 3 месеца е писал до кмета на София, че с поставянето на украинското знаме на фасадата на общината се нарушава законът, тъй като областният управител е обжалвал в съда този доклад и знамето продължава да стои:

"Ако го бяхте спазили, нямаше да има нужда от този доклад", заяви Таков.

Грети Стефанова от групата на "Демократична България" заяви, че знамето на Украйна се вее гордо на фасадата на Столичната община и символизира свобода, солидарност, победа на живота и е поставено там с решение на СОС. За първи път това предложение е направено в зала от ДБ.

"Днес, вече близо 8 месеца от началото на войната агентурната мрежа на Кремъл напълно осъзнато работи за промяна на външнополитическата принадлежност на България", заяви Стефанова. По думите ѝ днешният опит да бъде свалено знамето на Украйна говори за различни видове зависимости, политически и икономически.

На 7 април Столичен общински съвет реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българското в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна.

„За“ решението тогава гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14. Групата на БСП гласува против като общинският съветник от БСП Николай Велчев каза, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“ и „ръководството на Украйна е фашизирано“. От БСП внесоха жалба до областния управител, който върна за повторно разглеждане доклада и го внесе в съда. На 21 април общинските съветници препотвърдиха решението си и знамето на Украйна и днес стои на фасадата на Столичната община.

Няколко дни по-късно от "Възраждане - София" свалиха знамето, за да напомнят, че мястото на всеки чужд флаг е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава. Малко по-късно от Столичната община върнаха обратно украинското знаме на фасадата.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: