Нещо важно, преди да се запътиш към трамвайната спирка днес

От днес, 17 ноември, до 17 декември (включително) се въвеждат промени в столичния градски транспорт, съобщават от Центъра за градска мобилност.

„Ремонтът на трамвайното трасе по ул. "Алабин" навлиза в нов важен етап. Това налага реорганизация на някои важни за града ни трамвайни линии – трамваи с номера 6 и 7“, обяви на официалната си Фейсбук страница „Проект за модернизация на ключови трамвайни трасета в София“.

Ето и каква ще бъде временната организация по тези линии:

Временен маршрут на трамвай № 7:

Трамвай № 7 ще бъде заменен в част от трасето си с трамвай 7 с маршрут: Надлез „Надежда“ - пл.„Македония“ – ул.„Алабин“, пл. „Журналист“. В допълнение към временния трамвай, ще бъде разкрита и временна автобусна линия с №Тм7, която ще се движи по маршрут: НИМ - ул. „Гурко“, с възможност за директна връзка с Тм7 при спирките на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Драган Цанков“. Интервалът на превозните средства ще се запази на 4 – 5 мин  в час ПИК и 6 – 7 мин  извън пиковите часове.  

Допълнителна възможност за гражданите, пътуващи по бул. „България“ е използването на автобусна линия 204, която се движи на интервал от 7 – 8 минути и преминава по BUS лентата.

Временен маршрут на трамвай №6:

Редовната линия на трамвай № 6 ще бъде скъсена, както следва: кв. Обеля - Централна гара – ухо кв. Орландовци. За обезпечаване на транспорта кв. „Иван Вазов“ ще се движи заместваща автобусна линия с маршрут от ухо кв. „Иван Вазов“ – „Петте кьошета“. По трасето се разкриват спирки на бул. “Витоша“ и бул. “Пенчо Славейков“, на които ще спира и заместващата автобусния линия Тм7.

Интервалът на заместващата линия ТМ6 е 10 минути. Гражданите притежаващи абонаментна карта за съответната линия ще могат да използват този превозен документ и в заместващия транспорт. За времето на ремонта се преустановява движението на линия Тм1. 

Ограничения в движението на автомобили

Също от днес, 17 ноември, до 17.12.2021 г. (включително) се забранява влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства по централното пътно платно на бул. „Македония“ в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“.

В участъка по бул. „Цар Борис III“, бул. „Ген. Тотлебен“ и бул. „Македония“ и в участъка от трамвайно ухо „Братя Бъкстон“ до бул. „Христо Ботев“ няма да има достъп за трамвайни мотриси.

Забранява се влизането и паркирането на пътни превозни средства по ул. „Алабин“ в участъка между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Лавеле“, но в този участък ще се движат трамвайните мотриси от линии 4, 7 и 10.

Всички подробности за променените обществени линии може да се видят на сайта на Център за градска мобилност.


Още по темата: