Малките пет кьошета - градският оазис под въпрос

мин. четене

Липсващи пешеходни пространства, тротоари, улици без настилка, препятствия навред - колчета, стълбове, шахти, табла. Основният проблем за лошия транспорт и натовареност в центъра на столицата е именно некачествената инфраструктура, твърдят от "Спаси София".   

Затова и неправителствената организация е предприела редица инициативи с които да насочи вниманието на гражданите към проблема, както и да изиска от институциите да изпълнят своите задължения. 

Така и тази събота от “Спаси София” поканиха гражданите да се запознаят с проекта им за обновяване и запазване на автентичния вид на “Малките пет” –  ключово и любимо място на софиянци, където улиците “Хан Крум”, “6-ти септември” и “Неофит Рилски” се срещат в малък и уютен градски площад. 

За жалост, неговият симпатичен вид през годините силно е ерозирал поради слаба поддръжка, нехайство и безидейност от местните власти. 

От "Спаси София" категорично, че според тях “централната част на столицата не бива да се свързва със занемарена и неподдържана градска среда, в която доминира автомобилното движение, а пешеходните пространства и площади просто не съществуват”. 

Представеното решение включва множество иновативни и отворени за гражданите урбанистични идеи. Сред тях безопасно споделено кръстовище, свободни и достъпни тротоари, облагородяване на градската среда, компактен дизайн и артистично и модерно пространство. 

Така например според проекта, изготвен от техни доброволци, улиците би следвало да се изравнят на нивото на тротоарите, като основно площта на улиците се използва предимно от пешеходци, а не от автомобили. Допълнително техния проект залага на автентичност, като предлага павета за настилка - а не асфалт. В допълнение повече зеленина, пейки с дървени елементи и равномерно публично осветление се очаква да създаде и цяло ново артистично пространство, където площада да бъде използван за сцена. 

Повече за проекта  можете да научите на сайта на Спаси София, както и да дарите средства за каузата им. 


Още по темата: