Къщата музей на Христо Смирненски отново отваря врати в София

мин. четене

Къщата музей на поета Христо Смирненски отново ще отвори врати в София след 14 години пауза. Музеят не работеше от лятото на 2004 г. поради сериозно влошеното състояние на сградата, съобщи БТА. Ремонтът е осъществен с подкрепата на Министерството на културата.

В реновирания музей - дом на поета, посетителите ще се потопят в автентичната атмосфера, в която от 1916 г. до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от град Кукуш, тогавашна Македония. Тук Смирненски пише най-силните си стихотворения и публицистични творби като „Братчетата на Гаврош“ и „Приказка за стълбата“.

Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творчески път на Христо Смирненски. Изложени са негови лични вещи - театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни творби, предсмъртния бележник на поета, притежание на Националния литературен музей.

Къщата музей „Христо Смирненски“ се намира на ул. „Овче поле“ № 116 в София. Музеят е открит за посетители през 1969 г. В къщата музей се съхраняват и архиви, книги и лични вещи на вуйчото на поета – Владимир Попанастаков – Пепо и брат му Тома Измирлиев. Битовата експозиция е изградена с автентични материали, дарение от семейството.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: