Градски истории: как изглежда бъдещето на къпалня "Мария Луиза"

мин. четене

Лятната къпалня "Мария Луиза" изпълва с живот Борисовата градина дълго време, оцелява по време на Втората световна война, дори запазва своята функция и след 9 септември 1944 година (с друго име, разбира се – "Република"). През последните повече от 15 години обаче мястото се превърна в символ на разрухата и корупцията. 

Изненадващо вчера собственикът на на комплекса "Парк Мария Луиза" АД обяви плановете си за ремонт и потенциално изграждане на нов СПА център. Преди седмица на територията на комплекса е открит и минерален извор, за чието съществуване от дружеството, в което дял има частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка, и общинската фирма "Софийски имоти", не са предполагали. 

Какво предстои 

Днес собственикът на имота ще подаде в Столичната община искане за издаване на виза за проектиране, обяви пред журналисти представителят на дружеството Тодор Тодоров. Той посочи, че процедурата е дълга и вероятно строителни дейности могат да започнат през 2023 г. 

Идеята е къпалнята да се възстанови във вида си 1939 г., по проекта на арх. Борис Далчев, но с някои модерни подобрения, поясни арх. Невена Русева от студио "Десет архитекти", което е ангажирано от собственика на имота да направи проекта.  

Няма да има хотел, нито мол, офиси и жилища, гарантира Русева.

Най-вероятно ще има закрит плувен басейн на мястото на сегашния с кулата за скокове, като комплексът ще има обществени, развлекателни и спортни функции. Остават басейните на открито, детския басейн, отделно ще се развие и парковата среда, с алеи, с волейболни игрища и др., посочи Русева.  

В проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който би трябвало да бъде одобрен до края на годината, в къпалнята не се допуска ново строителство, извън съществуващите строителни граници и обеми на обектите в комплекса. 

Още една важна новина за софиянци - на следващата страница...


Още по темата: