Фестът "Реките на София" очаква рекорден брой посетители

мин. четене

В арт потока на река Владайска до Лъвов мост ще се проведе третото издание на фестивала "Реките на София". Към събитието, което ще се проведе между 2 и 4 септември, има рекорден интерес – над 28 000 души са изявили желание в социалните мрежи да присъстват заради разнообразните безплатни събития, качествена музика, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино.

Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за “паметник на градинското и парково изкуство”. Въпреки сегашните проблеми на реката този статут на културна ценност показва потенциала, който носи, за да бъде едно от най-красивите места в града. На фестивала “Реките на София” се вижда какво е възможно, когато хората се съберат край Владайска и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

Тази година "Реките на София” минава под знака на две международни отличия, след като фестът стана единственият финалист от България на наградите за дизайн на Европейската комисия “Нов европейски Баухаус”. “Реките на София” спечели и Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра - най-престижното отличие в Европа в тази сфера.

Международните отличия също показват големия потенциал на градските реки като зелени коридори и пространства за култура: куклен театър, филмови прожекции, шоу с въздушна йога и базар на творци и занаятчии – препратка към някогашния битак в коритото на реката. Акцент от музикалните изненади тази година са  международната софийска група Latino Kopeles Band и младата певицата Яна Янчева — УАИА

Преди откриването на фестивала ще се проведе форум с участието на институциите, които отговарят за реките Перловска и Владайска река - това са Министерство на околната среда и водите, Столична община, Софийска вода и други. На него ще се обсъждат решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които бъдат предприети.

Темата за чистотата на водата и живота в реките ще бъде отразена и чрез изложба на фотографа Валерий Пощаров и WWF България за популацията от есетри в българския Дунав - една от многото застрашени екосистеми в реките ни. 

И едно вълнуващо културно събитие в София, което препоръчваме:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: