Една британска легенда си отива от менюто заради световната скъпотия

мин. четене

Едно от най-популярните ястия във Великобритания- риба с картофки, е на път да изчезне от менюто в Лондон. Защо? Защото цените на всички суровини скочиха до небето през последните месеци, а ресторантьорите не намират смисъл да поддържат нещо толкова поръчвано, ако то не носи печалба. 

В ресторант Hooked Fish and Chips в западен Лондон, главният готвач Бали Синх се бори всеки ден с калкулациите и сменящите се цени на продуктите, за да запази британската традиция fish and chips. Но как да го направи като цените на рибата, картофите, олиото за готвене и дори брашното, от което се прави традиционното тесто, са от скъпи по-скъпи? 

С очите си готвачът вижда как клиентите му все повече предпочитат да останат вкъщи за вечеря, вместо да хапнат на вън. Това дори не е било толкова осезаемо по време на пандемията, когато хората поръчваха поне храна за вкъщи. Така Синх и хиляди колеги в ресторантьорския бранш в цяла Великобритания се ориентират в променящата се среда от войната в Украйна, пандемията и Брекзит.

„Цените на рибата се повишиха скандално, направо ни изнудват! Цените на горивата също и всичко в целия спектър поскъпна до небето!“, каза Синх пред Reuters.

С риба и чипс в ръка, британският премиер Борис Джонсън обеща да „възстанови тестото“ от пандемията. Сега обаче нарастващите цени отклоняват британската икономика още повече от курса на възстановяване. 1/3 от ресторантчетата за риба и чипс са изложени на риск да фалират още тази година.

Само за една година цените на любимите риби на Великобритания - треска и пикша - са се повишили със 75%, слънчогледовото олио е поскъпнало с 60%, а брашното - с 40%. Инфлацията достигна 40-годишен връх от 9% през април, най-високата инфлация в най-развитите 7 икономики в света и продължава да расте. 

Треска и чипс сега струват 9,50 паунда. Преди година същото ястие се е предлагало за 7,95 паунда, а тенденцията е до месец ястието вече наближи 11 паунда.

„Трудно е да запазим цените си разумни и конкурентни в сравнение с други заведения за бързо хранене в района и всъщност сме свидетели на спад в продажбите. Има клиенти, които влизат, оглеждат и излизат възмутени“, казва готвачът.

В южния морски град Суонейдж клиенти споделят, че проблемът с инфлацията във Великобритания ще доведе до трудни избори за мнозина.

„Добре, мога да вляза и да си взема една порция, но това са 11 паунда само за един човек“, казва 66-годишната Пола Уилямс, за която ястието вече е почти недостъпно. „А ако сте група от 5 или 6, вероятно ще е по-скъпо от това да отидете на ресторант.“

Руска риба изхранва британците

Начукана риба и пържен чипс, еквивалентът на пържени картофи в Съединените щати, може да се окаже Ивариант за скъпото традиционно ястие за британците. Тази рецепта е измислена преди 160 години и е била толкова базисна, че благодарение на нея англичаните са оцелели през двете световни войни.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: