Да се разходиш по алея "Димитър Воев" в Борисовата и да дишаш поезия

мин. четене

Рожденият ден на големия поет Димитър Воев от "Нова генерация" всяка година се отбелязва на 21 май. Тази година обаче се навършват 30 години от ранната му смърт, когато той напусна този свят едва на 27 години.

По този повод една от главните алеи в Борисовата градина в София ще носи неговото име. Това стана факт след събиране на подписка от над 230 интелектуалци от цялата страна - университетски преподаватели, писатели, поети, журналисти, артисти, художници, музиканти и безспорни публични фигури, които настояха за красивия акт, в почит на Димитър Воев.

Официалното откриване на алеята ще бъде в събота - 21 май от 16:00 ч. в Борисовата градина на алеята между Лятната естрада и Детската площадка “Слончето”.

В 17:00 ч. в Дом на киното ще има извънредна прожекция на новия документален филм “Воев” на младата режисьорка Биляна Кирилова.

А вечерта от 18:00 ч. клуб “Маймунарника” в Борисовата градина ще има концерт Алея “Нов живот” с участието на Константин & Никол, Ша-ша; Терпентина, Тонодеро, Bingo Symphony Orchestra,
„Анимационерите“,  „Абсолютно начинаещи“, „Ревю“.

В различни колаборации в концерта ще се включат още - Кирил Маричков, Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и др.

На голям екран в клуба ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев.

На събитието ще се предлагат книгите “Непрочетено” от Димитър Воев, “Поздрави от мен боговете” и “Цветя от края на 80-те”, както и тениски и дискове на “Нова Генерация” и другите банди.

Вход – свободен.
Край на събитието – 24:00 ч.

 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: