Букурещ става пешеходен град през уикендите

мин. четене

Събитието „Отворени улици – Букурещ - градска алея“ е приятна изненада за жителите и гостите на румънската столица. За града с население от близо 1,8 млн. души, но разположен на по-голяма площ от София, трафикът е голям проблем. Но вече не през уикендите. В почивните дни хората искат да излязат на спокойствие и да се разходят, докато времето е хубаво, да пият кафе и да се почерпят със сладкиш от местните папанаши или еклери, станали истински хит през последните години и да се радват на социализацията след отшумяването на пандемията.

Затова от края на миналия април властите затварят за автомобили някои от централните улици в Букурещ и това ще продължи до края на октомври. Така по примера на Париж, се създадоха няколко пешеходни зони в централната част на Букурещ и натоварения булевард „Викторией“ и прилежащите улици до площад „Георге Енеску“ и към площад „Университетски“ са пешеходни от 9 ч. в събота до 22 ч. в неделя. В проекта се очаква да се включат и други улици във всеки от 6-те квартала на Букурещ в центъра.

В новосъздадедените пешеходни зони се провеждат множество събития като улични представления, дейности за деца, изложби или спортни дейности. Властите отчитат, че мярката "Отворени улици - Букурещ - градска алея" се е отразило добре на търговията и услугите в централната част, а хората се чувстват по-спокойни, защото могат да се разходят дълго и безопасно, докато автомобилните пари са изтласкани извън центъра на града.

Тази тенденция за пешеходни зони през уикендите се прилага във все повече градове. Преди години тази кампания имаше и своето бегло изражение във вида "София диша", но сега центърът бива затварян основно за маратони.

Вижте за кои градове също спират движението през уикенда

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: