Бъдещето на Борисова: нов живот за Лодки, скейтпарк и без търговски обекти

мин. четене

Бъдещето на Борисова градина повдигна много въпроси и бе обект на разпалена дискусия снощи, в рамките на общественото обсъждане на новия подробен устройствен план (ПУП) на парка, което се проведе онлайн. Това се случи на фона на продължаващото напрежение около ключови обекти и територии на парка. 

Борисовата градина е разположена в обхвата на три общини – "Средец", "Изгрев" и "Лозенец". Първият проект за устройствен план бе представен през 2019 г. След серия обществени обсъждания по него постъпиха над 300 предложения, а след обществен натиск се реши от проекта да отпадне местенето на конната база, да не се изграждат климатично училище и пешеходен подлез от градината до строителната гимназия. В предложения нов Проект за ПУП тези забележки са взети предвид и изобщо не се предвижда ново строителство. Според кмета на район "Средец" Трайчо Трайков е по-добре проектът да бъде приет, "за да вървим напред", въпреки че остават и някои нерешени въпроси.

Дали това ще се случи - предстои да разберем, но първо вижте основните акценти, залегнали в новите предложения. Накрая ще разберете и как може да се включите със собствено становище, мнение или предложение.

Новото строителство в Борисовата градина да се забрани изцяло - около това се въртят всички планове за бъдещето на парка. Ще бъдат възстановени детският канал с лодките, "Кривите огледала" и светофарната площадка. Отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музея за зелената памет на София, Климатичното училище и ресторант "Тенекиите". Намалено е застрояването в терена на гара "Пионер", където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи. 

В района на гара "Пионер" се предлага да бъдат изградени скейтпарк, зона за екстремно колоездене, два тенис корта, игрища за футбол и за баскетбол, както и две за волейбол. Под тях ще бъде изграден подземен паркинг за 210 автомобила. Предвидена е и обслужваща сграда към спортните съоръжения.

На територията на парка да е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция. Проектът предвижда да се възстанови бирарията на острова в езерото "Ариана" в стил австро-германски барок, а трите дансинга, Софийския тенис клуб и стадион "Юнак" да върнат своя автентичен вид.

Паркът да бъде парцелиран на големи урегулирани имоти (УПИ), за да има по-голяма защита от бъдещи намеси и опити за изменение на предназначенията. В територията на парка, включена в район "Средец", която е централната, историческата част, ще има четири УПИ – един за резервата заедно с "Трите дансинга", Обсерваторията и терена на бившето климатично училище. Други два за парк и още един за метростанцията и подземния паркинг. Частите от парка, попадащи в районите "Изгрев" и "Лозенец", ще имат по шест УПИ-та и още едно за Духовната семинария. Така чрез проекта Столична община се надява да се парират мераци на частници, чиято дейност ще трябва да се съобразява със съсобствениците от общинските дружества.

За Националния стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия" и къпалнята "Мария Луиза" планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ, но според критиците на проекта именно тук е слабото място, което ще отвори вратичката към реализацията на инвеститорските интереси за сметка за обществената полза. 

Да се забрани разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др. в резерватната част на Борисовата градина. Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на цялата територия на парка ще бъдат забранени.

Надлези, наречени екодукти, да има над бул. "Драган Цанков" (при подхода към "Веселото село") и над бул. "Симеоновско шосе" при гара "Пионер". При езерото Ариана ще се премахне понтонното съоръжение, както и ресторанта върху него. Автокъща "Капитолия" и заведението "Веселото село" е заложено да бъдат премахнати.

Проектът за нов ПУП на Борисова градина е изработен по възлагане на Столична община от проектантски екип "Ковачев архитекти" ООД с ръководител проф. арх. Атанас Ковачев. Целият проект с графичните материали към него са налични в сградите на районните администрации и на официалната интернет страница на НАГ – СО в раздел Подробни устройствени планове. Писмени становища, мнения или предложения по проекта за ПУП могат да бъдат депозирани в срок до 04.02.2022 г. За приключване на общественото обсъждане ще се проведе заключителна дискусия в дигитална среда на 17 февруари. 

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: