Алея "Героите на Украйна" в София - занемарена поляна и подигравка с украинския подвиг

мин. четене

Пред руското посолство вече е поставена табела на алея “Героите на Украйна”. Макар и символичен и важен за софиянци, този акт обаче е зле изпълнен при все добрата идея. От гражданското сдружение „Спаси София“ отбелязват, че занемарената поляна срещу посолството, заедно с намиращите се през булеварда останки от травмайно трасе и тротоар е неадектавно да се нарекат алея, още по-малко посветена на героите на Украйна.

„Демократична България“ и ГЕРБ-СДС предлагат пространството да бъде "площад" със същото име, напомнят от „Спаси София“ и пишат във Фейсбук:

„Не е ли гавра с подвига и страданието на украинския народ кръщаването на полянка и старо трамвайно трасе? Цялата им работа е такава - импровизация, отбиване на номер и безсмислени действия. Какво се постига с преименуването на ливада и тротоар, освен оскърбление към истинския героизъм на украинците, които защитават собствения си дом, и ново разделение между българите?“.

Граждани реагираха на новото име. Някои съзряха липса на независимост на България, други предложиха и спирката да бъде със същото име, но типично по български, хората се разделиха на два лагера – с одобрение и пълен отказ за новото име на алеята.

От Руското посолство в София няма официална реакция по случая. Засега.

Но ето една реакция, която озадачи всички:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: