А в Каталуния транспортът става безплатен в помощ на гражданите

мин. четене

Испания се превръща в привлекателна дестинация за есента, когато температурите спадат, но не и градуса на настроение и живот. 

Местните билети за влак в област Каталуния в Южна Испания ще бъдат безплатни от септември до 31 декември. Това обяви самият премиер на Испания Педро Санчес. Мярката се въвежда, за да помогне на гражданите на Каталуния с разходите за живот в растящата инфлация на фона на енергийната криза в цяла Европа. Испания разработва национален план за подпомагане на испанското население като първа крачка е решението на правителството да предостави между 30 и 50% отстъпка в цената на обществения транспорт.

Така влаковете по линиите Renfe, Rodalies  - маршрути за пътуване в Каталуния и Media Distancia  - регионални линии на средни разстояния до 300 км ще бъдат безплатни за жителите на Каталуния, включително и емигрантите, които имат адресна регистрация в областта.  

Тези мерки се финансират от неочакван данък върху банките и енергийните фирми, които калкулират огромни печалби в разгара на войната в Украйна и на фона на енергийната криза.

Какви подобни мерки въведоха в Германия:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: