5 минути София: Бляскавата и неочаквана история на Бояна

мин. четене

В столицата ни има цели 96 квартала, всеки със своята история и специфични градски легенди, които се предават от поколение на поколение. Предстои да научим историята на шест от кварталите, които изграждат съвременния облик на София – Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар. Стана дума за поредицата "5 минути София – кварталите", дело на "Камен Во Студио". Кратките филми представят квартала – с неговите улици и площади, градски къщи и блокове – като средище, в което кипи живот.

Шестима разказвачи споделят своята лична история, свързана с представените квартали. Това са писателят Александър Шпатов, урбанистът Мартин Микуш, журналистите Ива Дойчинова и Таня Димова, фотографът и автор на "Етюдите на София" Иван Шишиев и треньорката по фигурно пързаляне Ина Лутай, които разказват за забележителностите, тайните и личностите на софийските квартали. Филмите са продължение на късометражната документална поредица "5 минути София", с реализирани над 50 епизода. Новата поредица ще бъде налична в каналите в YouTube и Vbox7, като всеки понеделник ще се качва нов епизод.

Началото е поставено с живописната, сгушена в най-ниските северни склонове на Витоша, Бояна.

"В най-новата българска история столичният квартал Бояна често се свързва с важните си обитатели. Там живеят президентът и вицепрезидентът на България, премиерът и председателят на Народното събрание. Бояна и едноименната държавна резиденция са приютявали и комунистическия елит на страната от времето на т.нар. Народна Република. Някогашното малко село става квартал на София през 1961 г., но предимствата на това живописно място в най-ниските северни склонове на Витоша са известни много по-отдавна", се казва в началото на филмчето. 

След това научаваме, че в уникалната Боянска църква "Св. св. Никола и Пантелеймон", включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, има ктиторски надпис от 1259 г.

"В писмените източници Бояна се споменава за първи път през 1015 г. при завладяването на българските земи от Византия. По време на османския период мястото, където била старата крепост, е наричано Къз тепе."

Цялата история може да научите от видеото:

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: