5 места в София, където да се скрием от жегите

мин. четене

София е пълна с красиви места и хубави сенки, където да намерите спокойствие и уют от работа и задължения

Обичате освежаващите разходки след работа? Или се нуждаете от малко тишина и вглъбяване, но не можете да напуснете София? Големият град има всъщност множество приятни кътчета, които да ви помогнат да намерите своите сили и фокус отново. 

Ето нашите предложения:

Долен Лозенец

Красиви къщи, красиви улици, много зеленина и история. Това съчетава в себе си “малкия Монмартр” както галено си го наричат скромните съкварталци. Сгушен в центъра на столицата Долен Лозенец е бил любимо място на множество български артисти и общественици. След първата световна война започва заселването на квартала, който дотогава е бил извън границите на града и е имал много лозови насаждения - откъдето идва и неговото име.

По стръмнините му са ходили на разходки и пикници прочути софиянци - като Иван Вазов и Алеко Константинов. След заселването му през 30-те и 40-те години на миналия век той приютява в себе си артисти, публицисти, писатели - като Елин Пелин, Кръстьо Сарафов, Дора Габе, Сирак Скитник и др. Парк "Журналист" и т.нар. "Римска стена" (в действителност от XVI век) са също знаменателни места за една приятна неделна разходка.  

Има още на следващата страница...


Още по темата: