Първата продукция на Netflix, забранена за лица под 18 г.

мин. четене

Netflix е бил домакин на филми с рейтинг NC-17 и преди, но компанията никога не е произвеждала оригинален филм с този рейтинг – досега. Новият филм с Ана де Армас (Blade Runner 2049, James Bond: No Time To Die) - Blonde, е първият оригинален филм на Netflix, който получи рейтинг NC-17.

NC-17 ( Забранено за под 18 г.) е най-високият рейтинг в системата за оценка на филмите на American Motion Picture Association (МPA), която се присъжда на филми със съдържание, което MPA намира за подходящо само за възраст 18+ години. Рейтингът не определя филмите като порнографски или неприлични, но материалът се води по-силно въздействащ, отколкото може да поеме категорията Restricted. (R)

Blonde е биографичен филм за Мерилин Монро, базиран на едноименния роман на писателката Джойс Карол Оутс. Това е по-скоро художествена измислица, отколкото преразказване на реалния живот на легендарната актриса. MPA заяви, че филмът си е спечелил рейтинг NC-17 заради „частично сексуално съдържание“.

Режисьорът Андрю Доминик каза пред Screen Daily, че очаква Blonde да получи рейтинг NC-17, което според него обаче са "пълни глупости“ и „небивалици“ (бел. ред. на английски звучи по-нецензурно). Доминик може би е разстроен от рейтинга, защото заради него кината в САЩ може да не резервират филма за голям брой прожекции. Подобно на други оригинални филми на Netflix, Blonde ще бъде излъчван в кината в допълнение към платформата за стрийминг.

Доминик, цитиран от Game Spot, казва, че Blonde е „взискателен филм“ и не го интересува дали това притеснява хората:

„Ако публиката не го харесва, това е проблемът на ш***ната публика. Не е кандидат за държавна длъжност. Това е филм NC-17 за Мерилин Монро, това е нещо, което искате, нали? Аз искам да отида и да видя NC-17 версията на историята на Мерилин Монро!".

 

Blonde e бил заснет през 2019 г. и Доминик каза, че Netflix  са „настоявали“ да привлекат монтажиста Дженифър Лам (Tenet, Manchester by the sea), за да „обуздае крайностите във филма“.

Blonde излиза тази година по Netflix и по кината. В него участват още Ейдриън Броуди, Боби Канавале и Джулиан Никълсън. Брад Пит е сред продуцентския екип на филма.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: