По ръба на абсурда и комичното в новия бг филм "Рибена кост"

мин. четене

Кино. Пълна зала с ентусиазирани зрители. Организаторите носят столове от съседни заведения. Интересът е неочаквано голям, след като филмът се подготвя от 11 години и е сниман преди цели 8 и най-накрая вижда бял свят.

„Рибена кост“ е гениална кинопродукция в стил Театър на абсурда, който е чудно как не са го измислили българите. Филмът на режисьора Драгомир Шолев събира есенцията на живота, в който се варим на бавен огън от прехода на демократичните промени насам. Кино разказ за една риба, която не е риба, за едни хора, които попадат на един плаж – цяла Вселена - от типажите на нашата действителност, в чиято центрофуга се забъркват институциите, хората на идеала, моралистите, непукистите, лъжещите себе си като „професионалистите“, а също и циниците или пък романтиците.

Филм, в който се смеем на всичко, което вече до болка познаваме и някак го приемаме с доза хумор, че просто така е в България.

Деян Донков прави поредната силна главна роля напълно пълнокръвно в парнтньорство на Сузи Радичкова и цяла плеяда второстепенни герои. Филмът бъка от култови реплики, достойни да се наредят до най-масово използваните фрази от български филми наред до „Оркестър без име“ или „Дами канят“.

„Нормално ли е да не ти пука?“

„Няма да спориш. Работата е да слушаш и да изпълняваш“.

В стил „да дефинираме нормалното“, но без желание да влизаме в детайлите на непосилността на битието ни, копродукцията с Румъния е чудесно заснета в мрачната стилистика на облачното време край морето, където и вълните, и вятърът имат роля в сценария. Отлична работа и на оператора, и на подстпродукцията, както и на филмовата музика - дело на Никола Груев Kottarashky. 

Въпреки това, филмът остава твърде български, за да бъде разбран от чужда публика - феномен, който от години е проблем за българското кино да се занимава с теми, които са наднационални и представляват световен интерес. 

"Рибена кост" тръгва по кината от 4 ноември и ние препоръчваме да се гледа!

Още добри предложения от бг киното

 


Още по темата: