Новият сезон на Rick and Morty - нещо старо, нещо ново и нещо обещаващо

мин. четене

Нормално е за всяка поредица да изпита известно задъхване след 3 – 4 сезона и същото важи и за Rick and Morty. Сериалът насъбра изключителна инерция и последователи по целия свят, а много от сюжетите му остават ненадминати като визия и комплексност.

Първият епизод вече бе излъчен по Adult Swim и връща главните герои именно там, където бяха оставени в предишното издание – в Цитаделата, която е почти напълно разрушена заедно със системата за пътуване за портали. Това принуждава Рик и Морти да се върнат в оригиналните си реалности, както и да се изправят срещу миналото си.

За Рик C-137 означава същото място, където са убити жена му дъщеря му. Това, което бе мимолетно разкрито в предишния сезон, се завръща в предисторията на Рик, както и опитите му да намери техния убиец. 
 

За Морти това означава среща с Кроненбърг –светът, където всички хора са чудовища. В него оригиналните му майка и сестра са вече починали, а Джери е достигнал осъзнатост, която е абсолютно неочаквана.

Развръзката е когато Рик намира Морти и открива следите на оригиналния Рик, убил неговото семейство, като в кратка среща се опитва да се изправи срещу него.

Епизодът завършва с всички герои - Рик, Морти, Джери, Съмър, Бет и нейния клонинг, намиращи нова реалност, където всички са мъртви да копаят гроб за бившето си аз. 
 

Така погледнато се вижда, че сериалът се връща не просто към миналото на двамата главни герои и последствията на техните действия, но и към изключително много вече представени концепции.

Новото в този сезон е именно оригиналния Рик, който C-137 e отдал толкова много време и усилия да намери и убие. Разбираме, че именно той е най-истинският Рик, най-циничен и най-интелигентен.

В тази си посока, предаването рискува много. Основният притегателен момент за главния герой бе именно неговата лудост. С нормализирането на C-137 и развитата емпатия от миналия сезон, авторите рискуват да изгубят именно това, което направи шоуто неочаквано и изненадващо.

Затова и предстои да се види как ще се развият следващите епизоди и дали те ще могат да надградят на досегашната вселена. И със сигурност това си заслужава, защото Дан Хармън и Джъстин Ройланд са доказали, че знаят как да изненадат абсолютно всички.


Още по темата: