„Матрицата: Възкресения“: Първите отзиви

мин. четене

„Матрицата: Възкресения“ най-накрая беше прожектиран пред пресата, индустрията и други късметлии – и мрежата беше залята от първите реакции. Мненията очаквано са смесени.

Това не е само последната голяма филмова премиера, с която завършва тази година - това е също така и първият филм от поредицата след „Матрицата: Революции“ от 2003 г. и четвъртият филм от франчайза.

Ето и някои от първите отзиви на журналистите, публикувани в Twitter.

„Филмът е по-забавен, отколкото си спомням, че продълженията бяха. Да, той е затънал в изложение като предишните две части, но сега има съзнателно намигване към всичко останало. Новодошлите Нийл Патрик Харис и Джонатан Гроф са ключови в това отношение. О, и кулминацията КЪРТИ!“, пише Найджъл Смит.

Според Лиз Шанън Милър продукцията не е перфектна:

„Има моменти, които са тотална глупост. Но докато „Матрицата: Революции“ разби сърцето ми,  „Матрицата: Възкресения“ направи обратното. И съм толкова щастлива от това“.

Димитри Краус е по-суров. В кратката му рецензия присъства определението: „2 часа и половина изсипване на експозиция“. Той смята, че екшън сцените са насечени като във филмите за Борн и че са използвани твърде много сцени от предишните части, което го прави „мета“ по грешен начин.

„Радвам се за тези, които ще се насладят на „Матрицата: Възкресения“. Аз, за съжаление, не съм една от тях. Доста по-добър е от Reloaded и Revolutions – които, нека бъдем честни, наистина не са добри, но имаше твърде лоши опити. Нищо няма значение - и то не по готин нихилистичен начин“, пише Алисън Фрийман.

Скот Менделсън нарича филма „комедия“:

„Екшънът е разочароващ, а новите герои са повърхностни. Бори се със собственото си наследство в стил “Джурасик свят“ и „Лоши момчета 3“.

Според Кортни Хауърд този филм е страхотен, предизвикващ страхопочитание, метаизкривяващ ума, напълно в съответствие с наследството му. Тя добавя, че го намира за иновативен, висококонцептуален начин за рамкиране на новата история, а докато Киану Рийвс и Кери-Ан Мос имат изгаряща химия,  Джесика Хенуик е истинско откровение.

„Матрицата: Възкресения“ – въпреки (и поради) безкрайната си смешна шантавост – е най-смелото и ярко холивудско продължение с личен привкус след „Завръщането на джедаите“. Глупав/искрен опит в духа на културата на римейка, който се примирява с това как съвременните блокбъстъри сега стоят сами за себе си“, споделя Дейвид Ерлих.

Съвсем скоро и ние със собствените си очи ще видим дали реално ни се поднася червеното хапче, или това е просто поредната синя доза ненужен римейк.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: