Кевин Спейси трябва да плати 31 млн. долара на продуцентска компания

мин. четене

Арбитър нареди на Кевин Спейси да плати почти 31 милиона долара на Media Rights Capital (МRC), продуцентската компания зад "Къща от карти" - сериала на Netflix, в който актьорът участва в продължение на пет сезона, докато не беше уволнен през 2017 г.

Спейси и MRC водят битка от години, откакто актьорът беше изгонен от продукцията заради обвинения в неправомерно поведение на и извън снимачната площадка.

В документацията си MRC заявява, че през октомври 2020 г. арбитър е установил, че Спейси „многократно е нарушил договорните си задължения“, докато е участвал в ролята на Франк Ъндърууд в спечелилото „Еми“ шоу и че поведението му „прави него (и свързаните с него лица) отговорен“ за милионите долари, загубени от MRC.

MRC казва, че компанията е освободила Спейси след доклада на CNN през 2017 г. , в който няколко настоящи и бивши членове на продуцентския персонал на "Къща от карти" излязоха с обвинения в сексуален тормоз.

„MRC нямаше никаква информация за подобно поведение спрямо актьорския състав или екипа, свързан с шоуто“, се посочва в документа.

Малко преди репортажа на CNN, актьорът Антъни Рап каза пред BuzzFeed News, че Спейси е отправил сексуални предложения към него на парти през 1986 г., когато е бил на 14 години. MRC казва, че е спрял продукцията "за да отговори на всякакви опасения на актьорския състав и екипа на шоуто" след обвиненията.

След твърденията на Рап, Спейси публикува изявление, в което твърди, че не си спомня инцидента и се извинява за това, което по думите му е било „дълбоко неадекватно пиянско поведение“.

В петицията се казва, че след като Спейси е бил премахнат, MRC е трябвало да „пренапише целия сезон, за да пропусне героя на Спейси и да съкрати сезон 6 от 13 на 8 епизода, за да спази крайните срокове“ и в резултат на това е претърпяла парични загуби.

След решението на арбитъра, MRC публикува следното изявление:

„Безопасността на нашите служители и работна среда е от първостепенно значение за MRC и причината ние да настояваме за поемане на отговорност“.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: