HBO Max създава сериал - предистория на "Дюн"

мин. четене

„Дюн“ на Дени Вилньов получава собствена предистория под формата на сериал – Dune: The Sisterhood на HBO Max.

Въпреки че книгите на Хърбърт имат дълга история на адаптиране за различни медии, досега е имало само два сериала, вдъхновени от тях – Dune (2000) и Children of Dune (2003). И двата са произведени и разработени от Sci-Fi Channel като относително успешни самостоятелни екранизации на книгите.

Dune: The Sisterhood няма да се основава на конкретна книга, пише Screen Rant.

Потвърдените подробности засега са оскъдни. Не е известно кога ще бъде пуснат пилотният епизод, но има слухове, че самият Вилньов би могъл да го режисира. Режисьор на сериала в цялостното му протичане ще бъде Даян-Адему Джон (Empire, „Дневниците на вампира“). Няма информация и за актьорския състав, но няма да бъдем изненадани от евентуалната поява на Ребека Фъргюсън и Шарлот Рамплинг, които изиграха лейди Джесика и преподобната майка Гай Хелън Мохиам в пълнометражния филм.

Сериалът, разбира се, ще се фокусира върху историята на Бин Джезърит – тайния орден от жени, които са овладели физическите и умствените граници на човешкото тяло. Сестрите от Бин Джезърит са висококвалифицирани в бойните изкуства и са майстори на социалната динамика и манипулация, което им позволява да контролират родословията на благородническите къщи в галактиката.

Чрез така наречената Missionaria Protectiva, те са имплантирали религии и митологии на различни планети като начин за налагане на контрол. На пустинната планета Аракис, известна още като Дюн, древните схеми на Бин Джезърит стигат до интензивна кулминация.

Като предистория на събитията във филма „Дюн“ Dune: The Sisterhood вероятно ще се потопи по-дълбоко в тези планове, както и в това как са възникнали общите цели на сестрите от ордена.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: