Гледаме безплатно европейско кино на 7 декември

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. В София мястото е Дом на киното, където на 7 декември ще се покаже филма „Мартин Идън“ на режисьора Пиетро Марчело като част от програмата.

„Нощ на европейското кино“ през 2021 година е четвъртото издание на проект, създаден по инициатива на „Програма Творческа  - Медиа“, който е със свободен достъп за киноманите в Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас.

На всяко от събитията домакини са киносалони, част от паневропейската верига. Те представят филми, получили подкрепа от програма Медиа в последните две години. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици.

"Целта на този проект е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби", споделят организаторите у нас от Арт Фест.

„Нощ на европейското кино“ е уникално събитие, което ще се случи едновременно на 80 места в Европа. Благодарение на него публиката ще има възможност да усети своята принадлежност към много по-голяма и изпълнена с интересно многообразие общност.

В същото време ще бъде гарантирана връзката с местните особености на кината и разпространението на филми във всяка отделна държава.

Събитието ще даде и възможност за киноманите да надникнат „зад кадър” във филмовата индустрия, да зададат въпроси към създателите на филмите или към експертите от бюрата на Програма Медиа, да обменят мисли и впечатления в неформална обстановка.

 


Още по темата: