Fan-baiting или възходът на нискокачественото кино

мин. четене

Помни ли някой "Хищникът 2"? Филмът от хитовата поредица бе наследство на уникалната комбинация на екшън и научна фантастика, в добър и стегнат сценарии. В първата част главен герой бе Шварценегер, а втората част, излезнала през 1990, бе с чернокож актьор в главната роля - незабравимия Дани Глоувър.

Друг един такъв франчайз, Терминатор",  има в самото си начало главна героиня - нещо нетипично за 80-те години, когато екшън филмите са пълни с тестостерон и мускули. Във втората част Сара Конър бе надскочила себе си като опитна и компетентна жена, която знае как да се оправя с най-опасните киборги.

Същото може да се каже и за "Пришелецът" - със силното женско присъствие на Сигърни Уивър, което изхвърли всякаква конкуренция в космоса.

Никой от тези филми за времето си не е бил рекламиран или тиражиран с това, че има чернокож или жена в главната роля.

Но именно това е основната линия, която PR машината на Холивуд представя в последно време. Това е тренд, който е все по-виден от 2016 г. насам с излизането на Ghostbusters, изцяло с женски състав. Това бе възможност всеки, който е недоволен с филма, да бъде обвинен в... женомразство. Оказа се успешна тактика, като медийната машина през последните десет години се въоръжи с подобни думи обвинения, които имат тежък ефект върху животите на тези, за които се отнасят.

Тази стратегия проработи за множество евтини и нискокачествени филмови продукции, в които в главните роли са жени и хора от етнически малцинства, представяйки това като невиждана "революция". Всеки, който посмее след това да изкаже неодобрение за самите качествата на филма, рискува да бъде обвинен в сексизъм или расизъм.

А ако има такива реакции, това е възможност филмът да се рекламира, като защитаващ правата на онеправдани общности.

Токсичната практика дори си има име: fan-baiting.

По същия начин и "Черната пантера" от серията Марвъл, Капитан Марвъл и дори абсурдната и посредствена 7-ма серия на "Междузвездни войни" дадоха шанс на различни франчайзи да раздвижат банковите си сметки. Защото се оказа, че тактиката е добра за привличане на фенове и за безплатна публичност.

Гледането на "Ghostbusters" бе обявено за политическа съпротива по времето на Тръмп след победата му над кариерния политик Хилъри Клинтън.

В крайна сметка сайтът Rotten Tomatoes представя изкривената картина най-добре - с високи оценки на критиците и попиляващи на феновете.

Поредните жертви на fan-baiting

Милиардната продукция на Amazon – The Rings of Power, следва силно в стъпките на fan-baiting културата, която вече се налага. Холивуд има солидна история на налагане на жени и чернокожи в главните роли още от 60-те години на XX век.

Защо тогава историята с чернокожата кралица на джуджетата е повод за толкова шум?

Защото в действителност слабостите на филма не са просто в това, че налага актьорски състав от разнообразен етнически произход. Когато това е съвсем целенасочено и несъобразено по никакъв начин с източника на материала, а се прави единствено за да провокира - резултатът е, че започват множество пресконференции, в които цялата дискусия е за расизма и мястото му в съвременна Америка.

И по този начин може да бъде избегнат основния разговор - за качествата на самия филм.

Това като маркетингова и ПР стратегия е възможно да има краткосрочни ползи, но дългосрочно - ще лиши зрителите от качествено кино.

Защото те от доста време искат нови заглавия като "Пришълеца", "Хищника" и "Терминатор". Не техните 5-6-7-ми издания, които да претендират за революционност.

Но в такава токсична култура едва ли лесно ще може скоро да излезе нещо истински оригинално. Затова и всеки стойностен и оригинален филм в наши дни, който излезе заслужава само и единствено адмирации.


Още по темата: