Документален филм спечели "Златен лъв" във Венеция

мин. четене

Тази година филмовият фестивал във Венеция предизвика огромни вълнения още от самото си начало - като започнем от нестандартните тоалети, минем през забавните моменти и дългоочакваните премиери на филми

За цялата 79-годишна история на фестивала документален филм е печелил наградата само веднъж и сега това се случва отново – "Златен лъв" беше присъден на “Цялата красота и кръвопролитие”.  Това е историята на една смела фотографка, която снима подземния живот на Ню Йорк.

"Горда съм заради доверието да разкажа тази история!", заяви режисьорката и разследващ журналист Лора Пойтръс, която определи продукцията като смел политически филм, който пленява.  

Той разказва историята на американската фотографката Нан Голдин и борбата й срещу собственици на фармацевтична компания, смятана за отговорна за опиоидна епидемия в САЩ.

 

"Сребърен лъв" за най-добра режисура получи италианецът Лука Гуаданино за филма "Кости и всичко". За най-добър сценарий бе избран "Баншите от Инишерин" на режисьора Мартин Макдона.

Победителите сред актьорите са Кейт Бланшет за ролята си във филма "Тар" и Колин Фарел за участието си в "Баншите от Инишерин".

 

 


Още по темата: