Брутален тийзър на сезон 4 на Westworld

мин. четене

Почти не си спомням какво се случи в трети сезон на Westworld, а той не беше излъчен толкова отдавна. Не знам дали това е добре. Сега вече ни зашлевяват с четвърти сезон, който крещи „Кристофър Нолън“ (все пак брат му е замесен в целият sci-fi миш-маш), но ми е трудно да се развълнувам, когато толкова много философия, психология, антропология, културология, метафизика, роботика, езотерика, кибернетика, космология и всякакви други изтънчени познания ни бяха наблъскани в главите неправопропорционално в продължение на 3 сезона. Ако не сте гледали нито една серия на Westworld, вероятно трудно ще разберете този текст. Ако сте изгледали всички сезони по няколко пъти, моля помогнете ми, защото към края става мъгливо.

В първи сезон всичко започна прекрасно – фанфари от насилие и заплетен сюжет, десет каратов диалог и „Олимпийските актьорски игри“, както ги наричаха самите актьори от сериала. Тоест дяволски трудни, но впечатляващи актьорски представяния. Евън Рейчъл Ууд се настани в сърцата ни като Долорес, която от привлекателен, объркан и невинен андроид се превърна в машина за убиване, когато разбра, че е просто биомеханична разтуха за богати чичковци.

В сезон 2 Westworld  се превърна в касапница, докато така наречените „домакини“ в стил “Джурасик парк” започнаха да прекратяват живота на гостите на парка, докато търсят какъв е смисълът на съществуването им. Част от тях стигнаха до някакъв умствен мир. Имаше изненади и „О, това не го очаквах, откъде изскочи!?“, а вратата остана отворена за 3 сезон, където направеният от кал Адам трябва да се срещне с Бог, за да му обясни, че в Едемската градина е доста мизерно и никога не е искал да бъде там. И да му отмъсти.

Историята се премести от Westworld в града, където ни разкриха още малко от дистопичния свят, в който се развива сериала. Появи се Джеси Пинкман от Breaking Bad (Арон Пол) в ролята на „забравих му името“ редови работник X, поредното винтче в машината, който се сблъсква с главната героиня и тръгва да прави революция. Някакви хора не бяха тези, за които се представят, а други бяха обратното.

Накрая се случи нещо голямо, имаше взривове и епичната музика на Рамин Джауади (Game of Thrones). Стотици сюжетни линии се преплетоха и както казах в началото – нищо не си спомням вече. По подобен начин се чувстват много от потребителите в YouTube, които коментират под новия трейлър, че се надяват да видят повече сценарий и диалог като в първите два сезона. Някои от тях отбелязват, че им е трудно да се развълнуват, защото сезон 3 им се струва доста далечен.

Е, какво ни обещава 4 сезон освен типичното: „Тези насилствени удоволствия имат насилствени завършеци“. В тийзъра под звуците на Perfect day на Лу Рийд, която постепенно се изкривява в неспокоен ужас, виждаме завръщането на Мей (компаньонката, която може да контролира роботи с ума си, но не е ясно на чия страна се бие), бруталния Ед Харис като Уилям, който май вече е от лошите, макар и никога да не е бил точно от добрите, Джефри Райт като Арнолд, който като цяло не иска да е там.

И разбира се – Долорес, която уж беше тотално заличена, но драматурзите са решили, че трябва да я върнат обратно. Напоследък всичко в света на филмите се прави в движение.

Очаква ни предполагаемата доза бруталност, отчаяние, научна фантастика за възрастни, а за да бъдем в час и да се развълнуваме поне малко, изглежда трябва да си припомним предните 3 сезона доста усърдно. Ако имаме време за това.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: