Битката на сезона: The Rings of Power срещу House of the Dragon

мин. четене

И този сезон започва със силни заглавия, които няма как да пропуснем. Цялото внимание е насочено върху "Пръстените на властта” и "Домът на дракона" - два сериала, които са най-обещаващите този месец, а може би и за цялата 2022 година.

Разбира се, първоначалните наблюдения се основават само на първите няколко епизода и все пак си струва да им обърнем внимание. 

Литературният първоизточник на двата сериала - Джон Р. Р. Толкин и Джордж Р. Р. Мартин. Мартин черпи вдъхновение от голяма част от това, което е направил Толкин, но това е обяснимо предвид факта, че Толкин на практика е родоначалникът на жанра. Сравнение също може да са предишните адаптации на тяхната работа: „Игра на тронове“ на HBO, към която „Драконът“ е предистория, срещу филмовите версии на „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“ на Питър Джаксън. И двамата имат своя уникален стил, който пленява като екранна адаптация.

Представянето на двата сериала в най-популярните сайтове за филмови ревюта. "Пръстените на властта” изненадва с не особено виск рейтинг от 6.8/10 в IMDB, а пък в Rottentomatoes едва 39% са гласували с 3.5 звезди или по-висока оценка. По различен начин стоят нещата с "Домът на дракона" - 8.8/10 в IMDB и 85% са дали висока оценка в Rottentomatoes

Друг аспект са самите герои. Що се отнася до предисториите, „Пръстените на властта“ има още едно предимство, защото някои от героите му са безсмъртни. Разбира се, на новите актьори се налага да запълнят големи обувки. Трудно е да се мериш с тези, които играят предишни превъплъщения, особено с най- обичаните. При "Домът на дракона" нещата са другояче. В този сериал няма такава линия, защото тя би изисквала вкарването на тези герои в историята на места, където те не се вписват. Именно заради поглъщащата комплексност на „Пръстените на властта“, много зрители смятат, че този сериал ще е по-интересен, що се отнася до героите.

Друго нещо, което със сигурност хората ще сравняват са различните оръжия и посланията им в двата сериала. В „Пръстените на силата“ вероятно ще можем да видим меча на Исилдур. От друга страна в "Домът на дракона" Крал Визерис държи могъщия меч на кралете - Blackfyre. Разбира се има го и Железният трон, който е направен от безброй мечове. За момента ревютата сочат, че "Домът на дракона" ще предостави повече екшън, що се отнася до оръжията и техните магически сили.

Вече е ясно, че драконите са най-добрите оръжия за война. В пролога към „Пръстените на силата“ виждаме как те влизат в тази си роля. Но пък при Толкин драконите не са домашни любимци. И тук идва въпросът - кои дракони са по-добри? В "Домът на дракона" ще бъдат представени нови дракони, като има цяла драконова яма, която все още не сме виждали. Би било изненада, ако драконите от този сериал не са толкова интригуващи.

Важно е да отбележим, че и двата сериала трябваше да измислят доста, за да запълнят празнините в разказа, и тук „Къщата на дракона“ се възползва от прякото участие на Мартин като един от създателите на шоуто. Така че когато става въпрос за неочаквани обрати - този сериал има предимство.

 


Още по темата: