"Белфаст" на Кенет Брана се очертава като един от филмите на годината

мин. четене

Наред със "Сцени от един семеен живот" "Белфаст" на Кенет Брана (който още в средата на 20-те си години засне "Хенри V") е най-добрият филм на 2021 година! Сезонът на наградите предстои, но той вече има 7, а Наградата на публиката в Торонто гарантира "Оскар" в 9 от 10 случая.

През 1969 година Белфаст е сцена на ожесточени верски конфликти ("Кървавата неделя" предстои) и още след началните надписи ставаме свидетели на злостен погром над домове на католици, извършен от протестантски екстремисти на една дотогава мирна смесена улица с приятелски отношения между семействата. Бъди (откритието Джуд Хил) е 9-годишен – жив, наивен, добродушен и пъргав малчуган, който е протестант. Той е шокиран от преживяното и ни развеселява със завистливото прозрение, че е "по-хубаво да си католик, защото в неделя се изповядваш, а после можеш да правиш каквото си искаш", след това старателно рисува двата пътя, прокламирани от амвона от пламенния протестантски пастор, но е забравил кой точно е правилният...

Той живее с привлекателната си майка (Катриона Балфи) и по-големия си едър, недодялан брат, а баща му (Джейми Дорнан), самоуверен, смел и очарователен мъж, работи в Англия, за да може фамилията да свързва двата края и да се издължи на данъчните власти.

Бъди малко трудно вниква във фамилните проблеми, с които майка му се бори с хъс, кураж и инат. Спорадично появяващия се негов баща, който е разсъдлив, толерантен и почтен, има конфликт с местния тартор на протестантите Били Клантън (Колин Морган) ("ти си просто гангстер"), който е склонен терор и насилие . Очакваме всеки момент нашият герой и най-близките му да бъдат нападнати и наранени заради принципите на главата на фамилията и по време на един луд погром на магазини най-накрая бащата и Били се срещат като в уестърн, докато звучи песента от "Точно по пладне"... 

Посвещението на филма е основно "на тези, които останаха". Семейството на Бъди обаче трябва да замине – не само за да избегне ескалиращия конфликт, но и по икономически причини – въпреки неговата съпротива и вироглаво упорство.

Такъв е целият филм – на фона на кръвожадна враждебност, безсмислена омраза и избуяващо насилие в Северна Ирландия – меко и ненатрапчиво ни говори за любов, нежност, търпение, добронамереност и почтеност. Които винаги надделяват.  

 

За автора:

Боян Атанасов

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост, Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.

Виж профила

Още по темата: