50-те най-добри филма за 2021 г. според критиците

мин. четене

Още една година се изтърколи, а с нея и много филмови продукции, които радваха очите на зрителите въпреки затрудненията от световната пандемия. IndieWire обяви годишната класация на критиците за най-добрите филми на 2021 г.

През последните 12 месеца наблюдавахме благодат в кино предложенията с възраждането на фестивалите и повторното отваряне на киносалоните.

От грандиозни и дългоочаквани продукции като „Дюн“ до фаворитите от Кан като The Worst Person in the World, Titane и Drive My Car, както и силни заглавия на Neflix като The Power of the Dog - тазгодишният разнообразен списък отразява киното и културата такива, каквито бяха през 2021 г.

187 критици и журналисти са гласували за най-добрите филми и изпълнения в тазгодишното проучване, а Power Of the Dog – едновременно уестърн и изследване върху човешкия  характер – е убедителният победител със значителна преднина. За втори път в историята на тази анкета и за втора поредна година след „Земя на номади“ филм, режисиран от жена, оглавява списъка. Power Of the Dog също е начело на личната селекция на екипа на IndieWire за най-добрите филми на 2021 г.

За класацията са гласували автори от IndieWire, Variety, Rolling Stone, Vanity Fair и Entertainment Weekly, както и автори на свободна практика и такива от вестници, уебсайтове, радио и телевизия от цяла Европа, Латинска Америка, Африка, Азия, Близкия изток и Австралия – както и в САЩ и Канада. От всички участници обаче се е изисквало да гласуват само за филми, които са достигнали до кината, стрийминг платформите или VOD (Video on demand) издания в САЩ през последната календарна година.

Вижте пълния списък на 50-те най-добри филма за 2021 г. в анкетата на критиците на IndieWire ТУК.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: