5 Sci-fi филма, които ни предупреждават за Metaverse

мин. четене

Ако трябва да бъда честен, тръпки ме побиват, когато Марк Зукърбърг говори за грандиозните си планове да прикачи човечеството към великолепния Metaverse. Имах удоволствието наскоро да гърмя зомбита с VR устройството на мой другар. 30 мин. след това ми се налагаше да наместя когнитивния си апарат – да не говорим, че изпитах леко притеснение относно бъдещото психично здраве на човечеството при осъществяването на Зукърбъргския сценарий.

Неволно или не – в миналото различни филмови продукции са засягали темата за съзнанието и виртуалната реалност, обикновено не през розовите 3D очила.

Ето 5 Sci-fi филма, които ни предупреждават за опасностите от Metaverse.

Няма да споменем „Матрицата“ и Ready Player 1, защото са твърде очевидни. 

Videodrome (1983)

Videodrome на Дейвид Кроненберг изследва концепции, подобни на Metaverse, oще през 1983 г., само че вместо компютрите, технологичното изобретение, което размива границите на физическата реалност и съзнанието, е добрата стара ефирна телевизия.

Макс Рен (Джеймс Уудс) е ръководител на телевизионна станция, която се фокусира върху екстремни програми. По чиста случайност сателитната антена на станцията улавя Videodrome, предаване, излъчвано от Малайзия, което показва анонимни жертви, които са брутално измъчвани и убивани в килия. Макс решава да излъчи повторно шоуто на своята публика без лиценз.

И започва да губи разликата между реалност и предаване, получавайки халюцинации и объркване.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: