5 филма, които са вдъхновени от изобразителното изкуство

мин. четене

Все по-често виждаме как артисти съчетават няколко изкуство в едно: изложби с музикални елементи, анимационни филми, реализирани по поетични текстове, инсталации, в които фигурират театрални похвати.

Това явление обаче не е от днес и се наблюдава в киното от десетилетия. Всеки добър режисьор е малко или много художник, отговорен за създаването на впечатляващи кадри, които да държат зрителския интерес до края на филма. И не би трябвало да се изненадваме колко много ленти са вдъхновени от произведения на изобразителното изкуство, нали? 

Loving Vincent

Над 62 000 маслени рисунки на Винсент ван Гог оживяват на екрана в първия  пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини.

Звучи налудничаво: вдъхновени от писмо, написано от Ван Гог в седмицата преди смъртта му, в което той отбелязва, че "не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си", отличеният с "Оскар" аниматор Хю Уелчман (продуцент на късометражния филм "Петя и Вълкът") и полската художника Дорота Кобела, решават да създадат филм, правейки точно това. Ангажират армия от художници от цяла Европа (включително и българката Елизабет Христова), всеки от които бива обучен в стила на холандския гений, и разказват неговата история както той би го сторил чрез картините си.

Frida

Филмът проследява крайъгълни събития в живота на Фрида Кало и излага на показ непокорния й нрав, сеизмичната й сексуалност, настоятелните й опити да има деца; щрихова развитието й като художник; стъпва на пръсти около ранната й смърт, когато е едва на 47 години. Продуцентката на филма Нанси Хардин години наред е обикаляла студиата със сценарий в ръка, но никой не е искал да рискува с филм за „не толкова известна и политически неблагонадеждна” мексиканска художничка.

 

The Mill and the Cross

Полският режисьор Лех Мажевски създава своя филм въз основа на образите на фламандския художник Петер Брьогел от картината му „Носенето на кръста”. Филмът е изключително добре приет както в Полша, така и от филмовите общности по света, като печели отличие от критиците на Сан Франциско и е сред номинираните за най-добър филм от критиката в Аржентина.

Сред изключително космополитния актьорски състав откриваме британците Шарлот Рамплинг и Майкъл Йорк, холандецът Рутгер Хауър, както и полския ветеран Лусиян Черни. 

Кои са другите филми, вижте тук - в Момичетата от града!


Още по темата: