10 филма, с които да започнете да разбирате от политика

мин. четене

Не четете медии, защото са твърде негативни? Трудно ви е да разберете как така едните са така, а после са с другите? Когато някой ви каже, че "всички са маскари" и "всичко е за пари", имате ли навика тихо да се съгласите?

Именно затова в навечерието на предстоящите парламентарни избори ви предлагаме една селекция от филми, които успяват да пресъздадат света на политиката. В този топ 10 сме включили както реални исторически драматизации, така и филми, които разглеждат подиума на политическия живот - какво го движи, доколко е реалистичен, какви са правилата, по които той оперира.

И не на последно място - филми, които да ви накарат да се замислите - доколко политиката е нещо толкова далечно, реално има ли значение за вашия живот - дори и що се отнася до властта, с която вие разполагате в собствения ви живот.

1. Being There (1979)
 


Сатирата от края на 70-те е доста качествена в САЩ със силни филми като The Network (1976) и Being There. Има много причини за това, но най-сериозната е свързана именно с големите социални промени, които щатите, като най-развита държава, първа от всички преживява, като навлиза в модерността.

Част от тази промяна е свързана с разграждането на установените авторитети и създаването на нови - от екрана. В тази брилянтна комедия на Питър Селърс, цялото общество е погледнато отстрани - с хора, които дотолкова очакват някой да им каже какво е истина, че са готови да го приемат и от най-случайния човек на света.

2. The Lives of Others (2006)
 


Част от т.нар. носталгично кино, "Животът на другите", за разлика от "Сбогом, Ленин", успява да навлезе в интимната сфера на репресивния апарат на тоталитарната източногерманска машина. Заснет по реалната история на обикновен и неизвестен служител на ЩАЗИ, който с риск за живота си прикрива и спасява обекта, който е посочен за подслушване, "Животът на другите" е история за триумфа на човечността. 

Ако ви се случва да четете новини, без да сте съвсем сигурни какво представлява тази "Държавна сигурност", за която всички говорят, този филм ще ви помогне да разберете.

3. Подгряване на вчерашния обед (2002)
 

Едно българско предложение и един от може би най-стойностните български филми за последните няколко десетилетия. Филмът е по сценарий на Миле Неделковски и разказва бруталната история на българите в Македония - за която българите в България знаят твърде малко. Историята разказва за разпада на Титова Югославия и какво именно се случва, когато една жена започне да говори за случилото ѝ се за последните близо 40 години.

4. Nuremberg (2000)


Телевизионната екранизация в две части с Алек Болдуин е може би най-амбициозната, що се отнася до Нюрнбергския процес. Макар и пропускайки важни детайли - като например, че доста от осъдените на тези процеса  на въпроса - каква е същността на злото и защо то може толкова силно да завладее политическия небосклон?

5. Mean Girls (2011)

Противно на очакванията, че мъжете са агресивни, има множество реални изследвания, които емпирично постоянно доказват, че момичетата, особено в пубертетния период, са едни от най-агресивните и жестоки хора въобще. Има множество еволюционни причини за това, но политиката, която се разиграва в близките човешки отношения и дори в съвсем семпли наглед социални сфери, по нищо не отстъпва на поведението на държавите на международната сцена. Mean Girls е филм, който дори се използва в университетите, когато става въпрос за манипулативно поведение и различни социално-политически динамики.

6. Charlie Wilson’s War (2007)
 Войната на Чарли Уилсън е брилянтна екранизация за простичката истина, че както се казва в Game of Thrones - не винаги властта следва трона и почти винаги властта е трик. Така е и с реалната история за американския конгресмен, любител на жените с дълбоко деколте и твърдия алкохол - Чарли Уилсън. Той е най-добрият пример именно за човек, които наглед няма толкова голяма власт и правомощия, но наред с това може да има изключително влияние върху световните събития. С Том Ханкс, Джулия Робъртс и Филип Сиймур Хофман ще може да си отговорите как човек, чието име го няма в учебниците, може да успее победи най-мощната армия на света. И всичкото това, докато е разследван за употреба на наркотици.

7. Dr. Strangelove (1964)
 Още един филм с Питър Селърс, който тук играе поне няколко роли, почти всяка от които с култова реплика от ранга на: "Господа, не може да се биете тук, това е военната стая!". Геният на Кубрик показва абсурда на Студената война по единствения начин, по който може да бъде разказан - като много забавна и много жестока шега със здравия разум. Много малко филми могат да поберат духа на цяла една епоха, но Dr. Strangelove със сигурност е един от тях.

8. All The Presidents Men (1976)
 Уотъргейт бива постоянно цитиран като алфата и омегата на всички политически скандали. "Просто следвай парите" е основният съвет, който дава Дълбокото гърло - псевдонимът на информатора, който помага на Удуърд и Бърнстейн да разкрият най-голямата политическа афера на XX век. С Дъстин Хофман и Робърт Редфорд в главните роли, филмът разказва историята за това кои са хората, които успяват да разнищят най-сериозната политическа конспирация в американската история. Абсолютна класика за тъмния начин, по който политическият и журналистическият живот функционират.

9. Mr. Smith goes to Washington (1939)
 Шедьовърът на Франк Капа поставя обикновения и наивен зрител в обувките на Джефърсън Смит - младежки лидер, който бива избран за член на Камарата на представителите и както е видно от името на филма - отива в американската столица. Една от най-емблематичните роли на младия Джеймс Стюърт, в която желанието за промяна и честност не успяват задължително да победят по най-категоричния начин. 

10. Lincoln (2012)
 "Все пак показахме на света на какво е способна демокрацията" са думи изречени от Даниел Дей Люис към края на филм, в който е пълно с корупция, шантажи, изнудвания, процедурни бавения и манипулации с публичното мнение. Но именно след всичко това идва възможността да бъде прокарана една от най-важните поправки в американската конституция - тази, която премахва робството и дава смисъл на цялата Гражданска война. Един от шедьоврите на Стивън Спилбърг, който успява с откровеност и откритост да показва най-доброто и най-лошото в политическия живот на американската република.

 


Още по темата: